1392/09/27

CITY HALL IN LONDON

اشتراک گذاری

 تالار شهر City Hall مکانی است برای کلیه ی امور اجتماعی شهر؛ این تالار در درجه نخست، فضای استقرار انجمن ها و شوراهای شهر و سپس مرکزی برای گردهمایی های عمومی و ارتباط و تعامل میان مردم در عرصه ی مسائل شهری است؛ نقش این فضا در دنیا گرد هم آوردن شهروندان و ترغیب آنها برای مشارکت در امور شهری است؛ تالار شهر متعلق به همه ی مردم شهر است و نماد معمارانه ای از دموکراسی است.

این طرح در جنوب رود تیمز واقع شده است. نورمن فاستر Norman Foster به همراه تیمی گسترده از مهندسین، سازه ی تخم مرغی شکلی طراحی کرد که شهرداری و شورای شهر لندن را در خود جای داده اند؛ از زمان شروع این پروژه آشکار بود که تیم طراحی و ساکنان آتی آن برآنند تا ساختمانی پدید آورند که مثالی برای یک ساختمان با مصرف پایین انرژی باشد:

  • کاهش مصرف انرژی تا ۷۵ درصد نسبت به ساختمان های مشابه خود
  • استفاده از تابش بند در فضای خالی خارجی جهت کاهش جذب گرمای بیش از حد خورشید در خارج پوسته ساختمان
  • تامین هوای تازه از طریق دریچه های مشبک جاسازی شده در کف سطوح اداری که در زمستان  گرما و رطوبت به هوای مکیده شده اضافه می شود و درتابستان همان چرخه حرارتی هوای تازه ورودی را از قبل خنک می سازد.
  • استفاده از آب خنک شده از اعماق چاه برای خنک سازی ساختمان (تغذیه تیرهای سردکننده موجود در سقف ها) و پس از آن برای بهره گیری در فلاش تانک های سرویس بهداشتی و آبیاری فضای سبز بیرون به کار برده می شود و مازاد آن به درون رود تیمز تخلیه می گردد .
  • انحنای این ساختمان در جهت شمالی جنوبی به گونه ای است که حداقل سطح را در ضلع جنوبی در معرض تابش مستقیم خورشید داشته باشد. همچنین در این ضلع، حالت پله ای طبقات موجب می شود هر طبقه روی طبقه زیرین خود سایه بیندازد و تابش مستقیم تعدیل شود.

هندسه نامتعارف سازه ساختمان، بر اساس تحلیل های علمی و شبیه سازی های کامپیوتری متعدد به وجود آمده، به گونه ای است که میزان جذب و اتلاف گرما از پوسته ی ساختمان را به کمترین میزان ممکن می رساند. این امر در اصل، از طریق کاهش سطح خارجی ساختمان محقق شده است. سطح خاجی این فرم- که از کره مشتق شده است- 25 درصد کمتر از سطحی است که یک مکعب با همان حجم به دست می دهد. انتخاب این فرم کاملا آگاهانه و بر مبنای اصول هندسی و محاسباتی بوده است، به طوری که، ضمن به حداقل رساندن نمای ساختمان در برابر خورشید، می تواند تمام عملکردهای منتظره را هم به خوبی بر آورد. فرم ساختمان باعث شده که هر دیواره شیشه ای با زاویه متفاوتی نسبت به دیگری قرار گیرد. این دیواره ها با استفاده از تحلیل های نورپردازی سه بعدی کامپیوتری و روش شبیه سازی نور روز، طراحی شده اند. از طرفی، این ویژگی در شکل ساختمان، یکی از عوامل مهی است که تدابیر گرمایشی ساختمان را به خوبی جوابگوست، چنانکه در نماهای شرقی و غربی، انحنای این ساختمان در نماهای شمالی-جنوبی به گونه ای است که حداقل سطح را در ضلع جنوبی در معرض تابش خورشید داشته باشد.

در نمای شمالی، که رو به رودخانه قرار دارد، سه پانل مثلثی شیشه ای که در هم فرو رفته اند، اتاق ها را به سمت رودخانه باز می کنند و در دیگر نماها، از پوسته ای نواری با پانل هایی جهت تهویه طبیعی توسط دریچه های باز شونده و ورود نور از طریق شیشه های شفاف استفاده شده است.

 تالار شهر لندن City Hall ساختمانی است با دسترسی بسیار عالی به طوری که جمعیت را با نمایش آثاری از روند مردم سالارانه، به نزدیکی خود جلب می کند. درتراز همکف، آمفی تئاتر روباز گودی، بازدیدکنندگان را به سمت رستوران کوچک شهری هدایت می کند؛ بعد از آن فضای نمایشگاهی بیضوی شکلی است که کاملا زیر تالار همایش قرار دارد، از همین جا به نرمی، رامپ عمومی 500 متری مجموعه، ارتفاع گرفته و از درون همه ده طبقه ساختمان مارپیچ، خود را به بالا می کشد و با این کار مناظر غافلگیرکننده ای از لندن را به بازدیدکنندگان ارائه می دهد.

 رامپ پس از عبور از دفتر شهردار، جمعیت را به فضایی عمومی در بالای ساختمان هدایت می کند که به "اتاق نشیمن لندن" شهرت یافته است، این فضای روشن همراه با تراس که دارای چشم اندازهای زیبای خارجی است می تواند برای نمایشگاه ها و عملکردهایی با جمعیت بیش از 200 نفر استفاده شود.

ساختمان تالار شهر لندن City Hall، یادآور گنبد مجلس رایشتاک آلمان است. شاید لندنی ها هم می خواستند مثل آلمانی ها، سمبل دموکراسی داشته باشند! این تالار همچون پارلمان آلمان، جهت بازدید شهروندان و توریست ها باز است و مردم می توانند در رامپ مارپیچی آن قدم بزنند و اعضای منتخب خود در شورای شهر را در حال کار ببینند. 

برگرفته از:
1388،"پروژه های معماری سبز"، فصلنامه هنر معماری، شماره 15.
بانی مسعود، امیر، 1391، "پست مدرنیته و معماری"، نشر خاک.

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.