1394/04/21

TERMITARY HOUSE

اشتراک گذاری

پروژه خانه مسکونی ترمیتاری Termitary (لانه موریانه) در شهر دانانگ Da Nang، شهری ساحلی در مرکز ویتنام، جای گرفته است. آب و هوای منطقه ای شهر دانانگ، جزء گروه منطقه بندی شرایط سخت حاره ای و با اختلاف دمای بسیار زیاد بین فصول گرم با فصول بارانی است. شهر دانانگ بدلیل وجود بقایای برج های آجری چامپا Champa، از شهرت جهانی برخوردار است. تاریخ ساخت برج های چامپا به اوایل قرن چهارم بعد از میلاد تا قرن پانزدهم بعد از میلاد باز می گردد; در این شهر، منطقه مائوسان (سرزمین مقدس) از معروفیت بیشتری برخوردار است.

ایده اصلی شکل گیری خانه، برگرفته از سبک لانه سازی موریانه های بومی منطقه چامپا است. معمار با طراحی یک فضای اشتراکی - فضای تقسیم - در مرکز خانه، توانسته است دیگر فضاهای اصلی خانه، همچون پیشخوان طبخ غذا، میز ناهارخوری و گوشه های دنج برای استراحت را، در اطراف این فضای اشتراکی، بگنجاند. دسترسی به فضاهای عملکردی مجموعه، همچون توالت ها، فضای نشیمن و اتاق خواب ها، از لابی ورودی امکان پذیر است. کلیه فضاهای اصلی و عملکردی مجموعه به طوری هنرمندانه و معمارانه آرایش و در کنار هم جای گرفته اند و دسترسی به این فضاها، بسادگی انجام می گیرد. بجز فضاهای ذکر شده، یک نیم طبقه نیز در خانه طراحی شده است؛ که در فضای نیم طبقه، فضاهایی چون یک اتاق خواب خصوصی، مکانی برای عبادت و یک کتابخانه شخصی تعبیه شده است.

فضای زیر شیروانی مجموعه، بمنظور ایجاد مکانی مناسب برای استراحت افراد طراحی شده است. برای تزیین این اتاق زیر شیروانی، از شاخه های پیچان درخت مو استفاده شده است و همین شاخه های پیچان نقش تابش بند را برای این مجموعه ایفا می کنند. در برنامه توصیفی مجموعه، خانه برای اسکان سه نفر طراحی شده است؛ به همین دلیل بجز پارتیشن های جدا کننده فضای محراب، اتاق خواب ها و فضای اشتراکی، تیغه جداکننده دیگری در مجموعه وجود ندارد و کلیه فضاها با تغییر مبلمان هویت مخصوص خود را ایجاد کرده اند.

دیواره های فضای اشتراکی، بصورت مجوف طراحی و اجرا شده اند؛ که وجود حفره در جداره، امکان تعامل مستقیم بین افراد خانه و همچنین ورود نور طبیعی به مجموعه را فراهم کرده است. لازم بذکر است که تعداد و اندازه حفره ها، بصورتی راندوم و اتفاقی اما علمی اتخاذ شده اند.

مصالح اصلی استفاده شده در ساخت این خانه، همان مصالح سنتی منطقه، یعنی آجر است. ساکنین قدیم منطقه برای ساخت برج های چامپا، از آجر استفاده کرده اند. سقف مجموعه، از نوع سقف بتنی با قالب پیش ساخته و کف داخلی ساختمان از سنگ مرمر سیاه تشکیل شده است. برای ساخت مبلمان های داخلی مجموعه، از بقایای چوب سقف بنای قبلی، استفاده شده که نشان دهنده اهمیت بازیافت و تناسب قیمت است.

آجرها معمولا دارای خصوصیت جذب رطوبت هستند، که این ویژگی موجب شده است، تا آجر در فصول گرم، با جذب رطوبت هوا، امکان تهویه طبیعی و خنک کردن فضای داخلی را در روزهای شرجی را فراهم کند. دیواره های خارجی بنا، بصورت دیوار دو پوسته اجرا شده است، که باعث حبس هوا در بین این جداره و تهویه داخلی در کلیه فصول می شود. در بین این فضای دو پوسته از یک لایه آلومینیوم برای جلوگیری از ضربه، استفاده شده است.

در چیدمان فضایی مجموعه، توالت ها و اتاق های انباری، چسبیده به دیوارهای خارجی، شکل گرفته اند. این سبک چیدمان، باعث جلوگیری از ورود گرد و غبار حاصل از طوفان های شدید منطقه و هدایت این غبارها به سمت بام، خواهد شد. این حرکت - انتقال غبار از جداره ها به پشت بام - بدلیل اختلاف فشار در دو سطح است. در سطح پشت بام و با استفاده از پوشش گیاهی خاص منطقه، فضایی مناسب برای استراحت و تفریح افراد خانه در روزهای شرجی، تعبیه شده است.

طراحی مجوف گونه دیوارها و پارتیشن های داخلی، امکان ورود نور طبیعی را برای فضای داخلی ساختمان بوجود آورده است، به طوری که قسمت های کور ساختمان نیز، دارای نور روز هستند. بدیل وجود حفره هایی در سقف، امکان تماشای آسمان پرستاره در شبهای صاف، برای ساکنین وجود دارد.

جنس آجرهای بکار رفته در ساختمان، از نوع حساس دربرابر نور است. آجرها در ساعت مختلف روز و با توجه به شدت نور رنگ های مختلفی، همچون قرمز کمرنگ در صبح، قرمز خالص در ظهر، قرمز تیره در عصر و بنفش در غروب، بخود می گیرند. در هوای تاریک، ساختمان از بیرون همچون یک فانوس بزرگ است که نور با شدت خاصی از آن به بیرون ساتع می شود. قسمت بیرونی نمای ساختمان، با آجرهای خشن نیم پخته، پوشانیده شده است، که اینگونه آجرها باعث سایه اندازی روی نما، و جذابیت بیشتر  ساختمان می شود.

قسمت فضای سبز بیرونی ساختمان، توسط شن های تیز گوشه تزیین شده است. پوشش گیاهی فعلی ساختمان، همان درختچه های موجود در بنای قبلی است، که برای حس پایداری فضا، حفظ شده اند. لازم بذکر است، حفظ عناصر قدیمی ساختمان، باعث تشدید  حس تعلق خاطر افراد ساکن، به مکان می شود.

استفاده از بهترین و پایدارترین شیوه های طراحی و اجرا، همچون، بیشترین استفاده از نور طبیعی، تهویه دو سویه و استفاده از مصالح بومی، پروژه خانه ترمیتاری را در بین شاخصترین پروژه های گروه تروپیکال اسپیس Tropical Space قرار داده است.

برگرفته از:
www.archdaily.com ، ترجمه:رضا بیضاوی.

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.