1395/04/11

MEYDAN SHOPPING CENTER

اشتراک گذاری

فرشید موسوی ،‌ معمار زن ایرانی و استاد مدرسه طراحی دانشگاه هاروارد  و نیز مشاور آموزشی در دانشگاه های كلمبیا و پرینستون می باشد. وی به مدت 8 سال در اتحادیه معماری لندن  مشغول به تدریس بوده و در این مدت ریاست موسسه معماری فرهنگستان هنرهای زیبا در وین  را نیز عهده دار بوده است. وی علاوه بر سرپرستی این فرهنگستان بین سالهای 2002 تا 2005 در این موسسه به تدرس نیز مشغول بوده است. درسال 1995 وی به همراه همسر اسپانیایی اش "خوزه آلخاندرو زائرپولو" شركت معماری FOA را تأسیس نمود. علاوه بر طراحی و ساخت پروژه های معماری و شهرسازی این دفتر معماری دارای تألیفاتی در این زمینه ها نظیر "معماری و فرهنگ"،‌ "پیچیدگی و پایداری"‌،‌ "كاركرد تزئینات" ‌و "پر‍وژه یوكوهاما" می باشد. 

دفتر معماری ‌FOA تاكنون طراح پروژه های متعددی در خاورمیانه بوده است. یكی از پروژه های برجسته این شركت مركز تجاری میدان  در منطقه آسیایی شهر استانبول  می باشد، توسعه ناحیه "عمرانیه" ‌با هدف ساخت مجتمع تجاری ای كامل و نیز تعریف مركز شهری جدید و مناسب برای این ناحیه كه با شتاب فراوانی نسبت به سایر مناطق استانبول رو به رشد و ترقی است،‌ تعریف گردیده است. پیش بینی شده است كه سایت مجموعه با وجود موقعیت مكانی اش در حومه و علیرغم فاصله زیادش از شهر، در آینده ای نزدیك به بافت شهری متراكمی مبدل خواهد گشت. 

به نظر می رسد كه بنا به جهت هندسه،‌ ساختار دسترسی و سیركولاسیون خاص در مقایسه با اغلب مجتمع های تجاری كه به صورت جعبه هایی درون گرا تعریف می شوند،‌ نمونه ای خاص و در خور توجه می باشد. تعبیه پاركینگ ها در تراز زیرزمین نتیجه چنین رویكردی است چرا كه این امر موجب تخصیص مساحت قابل توجهی از تراز همكف به فضای سبز و میدان شهری شده كه این امر بالا بردن تعاملات اجتماعی را نیز در پی داشته است. به بیانی دیگر پروژه نه تنها به عنوان مركزی تجاری كه به منزله فضایی شهری نیز می تواند مورد توجه قرار گیرد. ارتباط تنگاتنگ پروژه با زمینه و به نوعی تنیده شدن در آن، از نقاط شاخص این بنا می باشد. چگونگی تعریف حجم بنا، گویی در جهت گسترش توپوگرافی محیط اطراف انجام گرفته،‌ نه در راستای طراحی ساختمانی با كاربری و عملكرد مشخص. 

میدان مركزی جانمایی شده در پروژه از طریق گذرهای پیاده ای كه پاركینگ تراز زیرزمین را به تراز همكف مرتبط می سازند و نیز دو شریان اصلی كه این فضا را به شهر پیوند می دهد،‌ پویا،‌ سرزنده و پرجنب و جوش شده است. سقف پروژه با مساحت تقریبی سی هزار مترمربع دارای محوطه سازی قابل توجهی است كه از این مساحت حدود 1000 مترمربع آن به عنوان پاركینگ قابل استفاده می باشد. بام های سبز توده های پراكنده در چندین نقطه مشخص با توپوگرافی زمین پیوند خورده اند. همچنین سقف مجموعه مجهز به نورگیری است كه روشنایی روز و تهویه مناسب را برای فضاهای داخلی میسر می سازد. مجموعه تجاری "میدان" در استانبول، نمونه ای مناسب و موفق برای معرفی معماری پایدار و همساز با طبیعت به شمار می رود. این پروژه از انرژی گرمایی حرارت زمین در جهت صرفه جویی در میزان انرژی مصرفی به مقدار 1.3 میلیون كیلو وات ساعت در سال، استفاده می كند. برای عموم بازدیدكنندگان نیز معماری منحصر به فرد بنا از شاخصه های برجسته این مركز خرید می باشد چرا كه تعریف سقف به مثابه چمنزاری طبیعی و دگردیسی ملایمی كه طی آن ساختمان ها به پلازای وسیعی تبدیل می شوند نظر عموم را به خود جلب می كند. این مجتمع شامل هفتاد هزار مترمربع فضای فروشگاهی مدرن متشكل از مغازه ها، رستوران ها و مجموعه سینمایی است كه سبب رونق و جهش اقتصادی منطقه گردیده اند.

برگرفته از:
طالبیان نیما، آتشی مهدی، نبی زاده سیما، چاپ اول، پاییز 1389، مجموعه کتب عملکردهای معماری - "مجتمع تجاری"، نشر کتابکده تخصصی معماری و شهرسازی کسری - حرفه : هنرمند، کتاب هشتم.
www.Archinect.com
www.farshidmoussavi.com

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.