1395/04/27

THE SAUDI ARABIA PAVILION EXPO 2010

اشتراک گذاری

غرفه عربستان بعد از غرفه چین، بزرگ ترین غرفه اکسپو  می باشد. دیوارهای غرفه با طرح ها و تزئینات هندسی (اسلامی) پوشانیده شده است که نشانی از نقش و اهمیت مذهب در زندگی مردم این کشور و دلیل اصلی پیشرفت، رفاه و توسعه در جامعه عربستان است. 

غرفه سعودی در مساحتی در حدود 6000  مترمربع بنا شده است و حاصل همکاری طراحان چینی و عربستانی بوده است (توسط معمار چینی وانگ ژنجون طراحی شده) که شامل طرح "کشتی جواهرات جاده ابریشم" نیز می شود. این غرفه با داشتن طرحی شبیه نیمه کره ماه، در مرکز محدوده اکسپو قرار دارد. 

تعدادی درخت خرما بر روی سطح این کشتی کاشته شده که خود به گونه ای یادآور "باغ های معلق" است. این غرفه همچنین سینمای سه بعدی ایمکس را به رخ بازدیدکنندگان می کشد که بزرگ ترین سینمای سه بعدی در جهان محسوب می شود. در طراحی این غرفه، خیمه هایی زیر درختان نخل ساخته شده و امکان تجربه حضور در یک خیمه را برای بازدیدکنندگان فراهم می آورند. 

در پایین این غرفه باغی است که در خود درختان چینی و عربستانی پرورش می دهد و در حقیقت نماد دوستی و تعامل بین دو کشور است. 2000 مترمربع از فضای این غرفه نیز به بخش فرهنگی اختصاص داده شده است، که در آن فعالیت های گوناگون فرهنگی انجام می گیرد. ورودی و خروجی اصلی، خود بخشی از سالن غرفه را تشکیل می دهند و دارای تالاری بزرگ با دیوارها و آب نماهای با طرح های مشبک هندسی می باشد. 

نمایشگاه نیز با پنج موضوع آب، نفت، دانش، فردیت و آینده برپا شده است. در طبقه اول، کشور سعودی مرفه و مدرن معرفی شده است، در طبقه دوم، صفحه نمایش 360 درجه ای بازدیدکنندگان را با واحه های عربی، بیابان ها، روستاها، دریاها و شهرهایی با معماری مدرن و بازارسنتی آشنا می سازد. در طبقه سوم (بام غرفه) نیز محیط طبیعی واحه ها با خیمه ها و درختان بومی (خرما) سرزمین سعودی بازسازی شده تا احساس زندگی در واحه ها و آبادی در بیابان را به بازدیدکنندگان القای نماید. 

وجود یک کشتی از بارزترین ویژگی های این غرفه است. کشتی که با مفاهیم "دوستی" و "رویا" پرشده است و استعاره ای است از یک کشتی است که در ساحل بیابانی دریا لنگر انداخته است. 

تم غرفه "زنده دلی برای زندگی" به خوبی با گنجاندن توامان عناصر متضاد مصنوعی (ساخته شده) و طبیعی برای نمایش قدرت و خاصیتی حیاتی از زندگی پرجنب و جوش شهرهای عربی در میان شرایط سخت محیط زیست طبیعی هماهنگ شده است. غرفه سعودی ویترینی از تدابیر اندیشه شده شهرهای عربی را در ایجاد یک محیط زیست شگفت انگیز در شرایط سخت طبیعی به نمایش گذاشته است، شهرهایی که بدون رودخانه یا دریاچه و هرگونه منبع آب دائمی به حیات خود ادامه می دهند. در این زمینه چهارگونه توسعه و رشد شهر مطرح شده که شامل شهرهایی با انرژی (نفت)، شهرهایی در واحه و بیابان، شهرهای باستانی با میراث فرهنگی غنی و شهرهایی با سرعت رشد اقتصاد بالا است. 

در پشت بام ساختمان درختان خرما، گیاه بومی سعودی – که از استان ژجیانگ چین به صورت پیوندی کاشته شده اند – در تضاد کامل با صفحه نمایش سینمای 3D ایمکس غول پیکری است که صفحه نمایش آن 1600 مترمربع وسعت دارد. سینمایی که با طراحی غیرمعمول خود هیچ صندلی ثابت برای نشستن نداشته و بازدیدکنندگان اجازه دارند در حلقه مدور آن فیلم را از جهات مختلف مشاهده کنند. 

بیش از 40 طرح در دور اول انتخاب شده بودند که در نهایت طرح منحصر به فرد "کشتی مهتابی" به عنوان طرح برتر برای غرفه انتخاب شد. این طرح به خودی خود در میان دیگر آثار با ارائه زیبایی از چشم انداز و هیبت الهام بخش آن متمایز بود، واحه در بیابان از یک سو، و اشاره هوشمندانه به سعودی مرفه و منابع و ثروت آن از سوی دیگر. 

طراح و معمار چینی غرفه معتقد است ماهیت معماری نمایشگاه فراهم کردن فضایی فراموش نشدنی برای ارائه نمایش های فرهنگی و تکنولوژیکی و همچنین درگیر نمودن مردم برای تجربه درک فضا است. "کشتی مهتابی" ریشه ای عمیق در فرهنگ و افسانه های عربی و چینی دارد. 

دو شیبراهه (رمپ) مدور در داخل و خارج از مرکز کشتی مسیرهای اصلی نمایشگاه هستند که بازدیدکنندگان با عبور از آن ها می توانند نمایشگاه های مختلف را ببینید. بازدیدکنندگان در انتهای این مسیرها به بالای عرشه کشتی رسیده باغ عربی را در بام آن مشاهده می کنند. 

هر بخش از غرفه به گونه ای طراحی شده است تا با ویژگی های متنوع تجارب گوناگونی را برای بازدیدکنندگان ایجاد نماید. 

مسیر مارپیچ دوگانه به طول 500 متر در بخش مرکزی دسترسی به طبقات غرفه را تأمین می نماید و بازتابی از اهمیت پیشرفت های متوازن و مساوی در زمینه اقتصاد و رفاه از یکسو و فرهنگ و جامعه از سوی دیگر است. این مسیر بازدید در انتها به بام غرفه منتهی می گردد که در آن جا جلوه هایی از زندگی بادیه نشینی، زندگی سنتی جامعه سعودی به نمایش گذاشته شده است. 

مسیرهای دوگانه منحنی مرکزی غرفه به مانند نمایشگاهی با دو رویکرد متفاوت است که رویدادهای فرهنگی - اجتماعی و پیشرفت های اقتصادی – صنعتی سعودی را به نمایش می گذارد. هدف این نمایشگاه تأکیدی است بر ضروریات روند توسعه که همزمان بایستی به جنبه های اقتصادی و اجتماعی توجه داشته باشد. عربستان سعودی امیدوار بوده است که با ساخت این غرفه تصویری از پیشرفت های گوناگون این کشور را به نمایش بگذارد که در آن فرهنگ و ارزش های والا، در کنار پیشرفت های اقتصادی و صنعتی جامعه سعودی را در چین معرفی نماید.

برگرفته از:
حسین زاده، علی، "غرفه عربستان"، فصلنامه فرایند معماری، دی و بهمن ماه 1389، شماره 14 و 15.
www.hslu.wordpress.com
www.tamschick.com
www.dontow.com
www.thumbs.dreamstime.com

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.