1392/09/29

WATER CUBE

اشتراک گذاری

 مکعب آبی water cube  (نه به معنای مکعبی به رنگ آبی، بلکه به معنای مکعبی از جنس آب)، لقب استادیوم ورزش های آبی پکن در چین است که برای المپیک 2008 ساخته شد، به نحوی طراحی شده است که علاوه بر مزایای بسیار از نظر فرم معماری و خلق سازه ای نوین و بدیع، کاملا با محیط زیست سازگار بوده و به عبارتی دیگر سازه ای سبز و دوستدار محیط زیست به شمار می رود. شرکت استرالیایی معماران پی.تی.دبلیو PTW و گروه مهندسی اوو آروپ Ove Arup برنده مسابقه ی طراحی این ساختمان به عنوان مرکز ورزش های آبی المپیک چین شدند. ایده اصلی طراحی این مجموعه، شکل گیری مکعبی بود که از به هم پیوستن حباب هایی از آب به وجود آمده و کاملا شفاف است.

در طراحی و ساخت این بنا از چهار هزار صفحه محدب از جنس اتیل تترا فلوئور اتیلن ETFE برای پوشش جداره ها و سقف استفاده شده است. بزرگی ابعاد بعضی از این صفحات به 9 متر می رسد. این قطعات با وجود اینکه در نگاه اول به نظر تکرار ی نمی رسند، ولی به طور کلی پوشش نمای مجموعه از پانزده تیپ و پوشش سقف آن از هفت تیپ متفاوت از قطعات ساخته شده است. انتخاب این پوشش به 30 درصد کاهش هزینه های انرژی طرح منجر شد. برای ساخت اسکلت داخلی که دارای شکل هندسی ویژه ای مانند حباب صابون است، از سازه های مشبک فضایی فولادی کمک گرفته شده است که به طور کلی با ساخت سه تیپ متفاوت از اتصال و چهار تیپ مختلف از میله ها، اجرا شد. سازه ساختمان، قاب فضایی ویریندیل سه بعدی با 177 متر طول و 31 متر ارتفاع است و بر اساس سلولی هندسی از 12 پنج ضلعی و 2 شش ضلعی تشکیل شده است که در فضای سه بعدی بدون هیچ فضای خالی تکرار می شود. این بنا بزرگترین سازه با پوشش ETFE در جهان با بیش از صد هزار متر مربع قطعات ETFE است که تنها 0.2 میلیمتر ضخامت دارند. ضخامت دیواره های پیرامون آن در حدود 6/3 متر و ضخامت سقف آن 2/7 متر است و با زیربنای بالغ بر 70 هزار مترمربع دارای 6 هزار صندلی ثابت با قابلیت جا دادن 11 هزار صندلی موقت اضافی می باشد؛ این پروژه دارای 5 استخر است که یکی از استخرها با سیستم موجی به کار رفته در آن، شش برابر استخرهای استاندارد بازی های المپیک می باشد. 

الگوی سازه ای پیشنهادی رایج ترین الگوی موجود در طبیعت می باشد که توسط دو دانشمند فیزیک Phelan و Weaire ارائه گردیده است.    

ETFE دارای خواص شگفت آوری است: بسیار سبک وزن است، عایق حرارت بوده و نور را به راحتی از خود عبور می دهد. وزن یک پانل ساخته شده از آن حدود یک درصد وزن پانل مشابه از جنس شیشه است. این ماده پلاستیکی بسیار محکم است و قابلیت مصرف مجدد را دارد. در مقایسه با شیشه، قابلیت عبور امواج ماورا بنفش از آن بیشتر است و با هر بارش باران خود به خود تمیز می شود. ETFE نسبت به شیشه عایق تر است و در برابر اثرات نور خورشید (که باعث بروز تغییر رنگ و یا تغییر ماهیت مواد می شود) بسیار مقاوم است.

مراکز شنا و بازی های آبی معمولا مقدار زیادی انرژی حرارتی نیاز دارند، ولی استفاده از پوشش ETFE در این پروژه باعث ایجاد اثرات گلخانه ای به نحو بسیار مطلوب شده است. دو درصد انرژی گرمایی خورشید که به ساختمان می رسد در آن محبوس می شود و برای گرم کردن استخرهای شنا و فضاهای داخلی به مصرف می رسد. با تابش نورخورشید در روز، قسمت اعظم نور داخل ساختمان تامین می شود؛ به گونه ای که در برخی قسمت ها در مصرف انرژی برای روشنایی 55 درصد صرفه جویی شده است.

بازیافت 80 درصد از آب باران، در بخش های باران گیر بام، بازیافت آب استخر و استفاده از آب های روان در اطراف مجموعه از ویژگی های پایداری این مجموعه می باشد.

برگرفته از:
دکتر محمود گلابچی، مهندس علی اندجی گرمارودی، دکتر حسین باستانی، 1391، معماری دیجیتال، انتشارات دانشگاه تهران.
دکتر محمود گلابچی، مقاومت مصالح کاربردی، انتشارات دانشگاه تهران.
1386، "آشیانه پرنده"، ماهنامه فرآیند معماری، شماره 4.

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.