1394/10/24

درس واره شماره 29- مراکز زیبایی-درمانی

اشتراک گذاری

ریشه ی مراکز زیبایی - درمانی که امروزه در غرب به نام Day Spa شناخته می شوند، به اروپا باز می گردد: پزشکان آنجا اغلب برای بیماران مبتلا به بیماری های مزمن، استراحتگاه های درمانی و مراکز توان بخشی با روش های نور درمانی، آب های معدنی و چشمه های آب گرم تجویز می کردند. در آمریکا این مراکز پیش از هر چیز رژیم های لاغری را به ذهن تداعی می ساختند که افراد چاق در آن ها به کمک ورزش و رژیم غذایی ویژه، کیلوگرم های اضافی خود را آب می کردند.

 

 1-brown-tones

Brown-Tones

 

2-hot-stones-yes

 Hot-Stones


این وضعیت در اواخر دهه ی 1990 کاملاً دچار تغییر شد: 76 میلیون نفری که در دوره ی افزایش زاد و ولد در سال های 1964 - 1946 به دنیا آمده و پرچم جریان های مصرف گرای بعد از جنگ را به دست گرفته بودند، رفته رفته در حال پشت سر گذاشتن 50 سالگی بودند و به تدریج پیری و مرگ را به خود نزدیک می دیدند. کسانی که در این دوره های اوج زاد و ولد به دنیا می آیند، بر خلاف نسل های دیگر، تمایل چندانی به دست شستن از سال های زندگی خود ندارند: آنان می خواهند برای همیشه جوان و سالم باقی بمانند و همین نگرش بود که به پیدایش "شیوه زندگی سالم" منجر شد: جسم، جان و روحیه باید بدون هیچ گونه تنشی در هماهنگی کامل قرار داشته باشند. مردم به مراکز زیبایی - درمانی به چشم گونه ای "شفابخشی مقدس" می نگریستند که می توانستند در آن به کمک رایحه درمانی، آب درمانی، ماساژ و غیره، سلامتی جسمی و روحی به دست آورند.

 

3-elysium-day-spa

Elysium-Spa

 

3-skin-spa

 Skin-Spa

 

دوره اوج مراکز زیبایی - درمانی

مراکز زیبایی - درمانی در اواخر دهه ی 1990 مقبولیت سریع و گسترده ای به دست آوردند، هنگامی که مردم فهمیدند ستاره های سینما و مانکن های مشهور برای محافظت از طراوت پوست خود، به مراکز خاصی رفت و آمد می کنند. آن گاه تقریباً در هر شهر بزرگ آمریکا یکی از این مراکز برای عموم شروع به کار کرد. مراکز زیبایی - درمانی به مراجعان خود امکان می دادند چند ساعت یا حتی یک نیمروز از خدمات و درمان های آن ها بهره مند شوند. زنان پر مشغله و صاحب مسئولیت می توانستند در ساعات ناهار یا بعد از کار روزانه، در اینجا استراحتی برای خود قائل شوند. در این زمان بود که ایده ی سلامتی نوین در میان زنان متولد شده در دوره ی افزایش زاد و ولد، رواج پیدا کرد. آنان در می یافتند که مالیدن کِرم های مُد روز برای محافظت پوست آنان کافی نیست و آنان باید تندرستی خود را از درون به بیرون تقویت کنند.

 

4-nails-filing

Nails-Filing

 

5-hair-spa

Hair-Spa


در همان حال، معادله ی "آسایش خیال=سلامتی=زیبایی" به وسیله ی صاحبان صنایع زیبایی نیز آموزش داده می شد و بسیاری از شرکت های لوازم آرایشی، به تأسیس مراکز زیبایی - درمانی خود پرداختند و آن ها را وارد شعار سلامتی و زیبایی خود کردند. با چنین اقداماتی بود که اصطلاح "اسپا" Spa به نماد سلامتی، زیبایی و آرامش فکری تبدیل و در همه ی شاخه های صنایع زیبایی و آرایشی به کار گرفته شد. بسیاری از محصولات، این اصطلاح را در نام تجاری خود نیز گنجاندند. در این زمان، سالن های زیبایی، مانند سالن های آرایش مو یا ناخن، رفته رفته ماساژ و دیگر شیوه های درمانی را نیز به خدمات خود اضافه می کردند و نام خود را به "اسپای پوست"، "اسپای ناخن"، "سالن و اسپای مو" و غیره تغییر می دادند.

 

6-clodagh

Clodagh-Interior Designer

 

7-design-by-clodagh

 Design by Clodagh

 

گرایشی رو به توسعه و تکامل

با رواج شدید مراکز زیبایی - درمانی، این بازار از نظر تعداد و تنوع خدمات و عملیات نیز با افزایش بی سابقه ای رو به رو شد.
کلودا طراحی که در 14 سال اخیر، در صف مقدم ساخت و ساز مراکز زیبایی - درمانی قرار داشته است، می گوید: "مردم به ویژه در آمریکا، پیوسته بیشتر و بیشتر به تماس های درمانی با بدن خود عادت می کنند و پیوسته به دنبال شیوه های جدیدتری هستند. در آغاز، این امر قدری جنبه ی خرافی داشت، مانند ماساژ، ولی امروزه روش های بسیار متنوعی پیدا شده اند، مانند رِیکی، واکنش درمانی (رفلکسولوژی)، صدا درمانی و غیره. دغدغه ی مردم نیز در گذشته بیشتر معطوف به زیبایی بود، ولی امروزه آنان بیشتر به سلامتی توجه نشان می دهند."

 

8-reiki-healing

Reiki Healing

 

9-mandarin-oriental-paris

 Mandarin Oriental Hotel-Paris


طبق نظر سنجی اخیر "مجمع بین المللی اسپا"، مردم خوش سر و وضع و مصرف گرای امروزی، مزایای سلامتی همه جانبه ی جسم و روح خود را دریافته اند و مراکز زیبایی - درمانی را عاملی موثر در به دست آوردن این سلامتی می دانند. مقایسه ی این نتایج با نظرسنجی دیگری که دو سال پیش انجام شد، نیز جالب توجه است؛ افرادی که در آن زمان مراکز زیبایی - درمانی را پدیده ای تجملی و زاید می شمردند، اکنون آن را شیوه ای برای حفظ جوانی و سلامتی می دانند. نظرسنجی اخیر همچنین نشان می دهد که اینک بیش از 31 درصد از مراجعان این مراکز را مردان تشکیل می دهند.

 

10-mandarin-oriental-london

 Mandarin Oriental Hotel-London

 

11-mandarin-oriental-tokyo

 Mandarin Oriental Hotel-Tokyo

 

مراکز زیبایی - درمانی هتل ها

با توجه به چنین پیش زمینه ای، مراکز زیبایی - درمانی تبدیل به یکی از عناصر مهم خدماتی در هتل ها شده اند. مسافران بسیاری می خواهند چاره ای فوری برای خستگی و خشکی پوست، که از پروازهای طولانی و آهنگ فشرده ی زندگی ناشی می شود، پیدا کنند. طبق جدیدترین تحقیق موسسه پرایس واترهاوس کوپر، حدود یک پنجم هتل های غیر تفریحی معتبر، در حال حاضر مجهز به چنین مراکزی هستند.

 

12-mandarin-oriental-nyc

 Mandarin Oriental Hotel-NYC

 

13-mandarin-oriental-hotel-barcelona

Mandarin Oriental Hotel-Barcelona

 
جنیفر کلین، طراح مراکز زیبایی - درمانی در هتل مندرین اُرینتال در نیویورک می گوید: "مراکز زیبایی - درمانی، امروزه یکی از امکانات الزامی برای هر هتل به شمار می آید. معمولاً فرض بر این است که مردم در هنگام مسافرت کاری، هتلی را که سالن ورزش نداشته باشد، انتخاب نمی کنند. امروزه همین مسئله در مورد مراکز زیبایی - درمانی نیز صادق است." مرکز زیبایی - درمانی هتل مندرین اُرینتال نیویورک در طبقه ی سی و ششم واقع است و هفت اتاق پذیرش دارد که در آن ها روش های شفا بخشیِ باستانی با رویکردهای مدرن آمیخته شده اند. محیط داخلی با استفاده از مصالحی مانند بامبو، سنگ طبیعی و برگ های طلایی، نمایانگر آرامش و رفاه است.

 

14-mandarin-oriental-las-vegas

 Mandarin Oriental Hotel-Las Vegas

 

14-mandarin-oriental-pool

Mandarin Oriental Hotel

 

به گفته ی کلین،"در اینجا مسئله ی طراحی مطرح نیست. مسئله ایجاد تجربه ای مانند فراغت خاطر یا آرامش است. امروزه گرایشی به سمت سوئیت های درمانی مشاهده می شود، یعنی اتاقک های انفرادی، محیطی خصوصی و دنج تر که مثلاً یک زوج یا یک مادر و دختر می توانند در آن ها از خدمات مختلف مرکز استفاده کنند." سوئیت درمانی هتل مندرین اُرینتال نیویورک اتاقی مجلل است با دو تخت مخصوص در کنار هم، سونا، کاناپه ای برای لمیدن، و شومینه. در طول روز، چشم اندازی رو به رودخانه ی هادسن از پنجره پیداست و هنگام شب نور افسون کننده ی منهتن، منظره ی زیبایی به وجود می آورد.

 

15-mandarin-beauty-suite-japan

 Mandarin Oriental Suite-Japan

 

16-canyon-ranch-miami

 Canyon Ranch-Miami

 

سلامتی: خرید یکجا

گرایش دیگر در تأسیس مراکز زیبایی - درمانی، گنجاندن آن ها در ترکیب مراکز پزشکی است. برخی از کلینیک های پوست یا جراحی پلاستیک، چنین مراکزی را در مجموعه ی خود راه اندازی کرده اند. عکس این جریان نیز به چشم می خورد؛ برخی از مراکز زیبایی - درمانی و استراحت گاهی، پیوسته خدمات پزشکی مدرن تری را به امکانات خود می افزایند.
کلودا در منهتن مرکز سلامتی سوهو را طراحی کرده که پزشکان متخصص در طبابت شرقی و غربی و روان درمانی در آن به کار مشغولند و مجموعه ی کاملی، از لیزر درمانی گرفته تا مراقبت از بیماران دیابتی و آب درمانی، را در بر می گیرد.

 

17-spa-interior-design-1

 Spa, Interior Design

 

17-spa-interior-design-2

  Spa, Interior Design


او می گوید: "این مراکز در حال تبدیل شدن به فروشگاه هایی هستند که شما می توانید سلامتی خود را یکجا از آن ها بخرید. مراکز زیبایی - درمانی قبلاً محلی برای فرار از خستگی های زندگی روزمره به شمار می آمدند، ولی امروزه در حال تبدیل شدن به راهنمایان زندگی هستند و شیوه ی زندگی مطلوب برای کسب سلامتی روحی و جسمی را به مراجعان خود آموزش می دهند." او نیز اعتقاد دارد که در طراحی این مراکز، آنچه بیش از رنگ و شکل اهمیت دارد، آن است که "نوعی تجربه ی حسی و نوستالوژی به وجود آید. مردم دوباره به اینجا می آیند تا این تجربه و احساس را تکرار کنند... امروزه طراحی مراکز زیبایی - درمانی باید ساده باشد و پر احساس، فارغ از دنیای بیرون، دارای هویت، قابل سکونت، ماندگار، با هوا و آب فوق العاده پاک. ما باید مراقب تمام چیزهایی که مردم در این مراکز می بینند و استشمام می کنند، باشیم."

 

17-spa-interior-design-3

  Spa, Interior Design

 

17-spa-interior-design-4

Spa, Interior Design


کلودا در همه پروژه های خود از فنگ شویی، موازنه ی انرژی و معماری سبز سود می جوید. در طراحی این مراکز ضمن لزوم رعایت انواع مقررات مربوط به موسسات بهداشتی، ایجاد فضایی آرام، راحت و شفا بخش نیز اهمیت بسیار دارد. کلودا نیز رشد این قبیل مراکز درمانی را تأیید می کند. یکی از آن ها مرکز پزشکی بلو در آتلانتا است که خدمات بسیار گسترده ای به مراجعان ارائه می دهد؛ از ماساژ، رفع سلولیت، روش های مبتنی بر لیزر و تزریق های صورت گرفته تا انواع استراحت های تجملی. ظاهر مدرن و چشم نواز فضا، بیشتر احساس آرامش و فنون پیشرفته را در مراجعان تقویت می کند.

 

17-spa-interior-design-5

  Spa, Interior Design

 

17-spa-interior-design-6

  Spa, Interior Design

 

مراکز زیبایی - درمانی به مثابه یک کانون اجتماعی

سمت و سوی جدیدی که در بازار مراکز زیبایی - درمانی پیدا شده است، "مجتمع های اسپا " است. بسیاری از سازندگان مجتمع های مسکونی، قلب ساختمان خود را به یک مراکز زیبایی - درمانی مجهز و پیشرفته اختصاص می دهند. یک نمونه ی بارز، مجتمع کنیون رَنچ  در میامی بیچ است. کنیون رنچ یکی از بزرگ ترین سازندگان مراکز زیبایی - درمانی در آمریکا به شمار می آید. این مجتمع رو به اقیانوس، بیش از 24000 متر مربع مساحت دارد و شامل 467 واحد مشاع، 150 سویت هتل - آپارتمان، و یک مراکز زیبایی - درمانی به مساحت 6500 متر مربع است. این پروژه در پاسخ مستقیم به نتایج نظرسنجی گسترده ای طرح ریزی شد که خود شرکت کنیون رنچ انجام داده است. حدود دو سوم از پاسخ دهندگان این نظر سنجی اظهار تمایل کرده بودند که در نزدیکی محل زندگی خود مراکز زیبایی - درمانی مجهزی در اختیار داشته باشند. طراحی داخلی این مرکز را شرکت نیویورکی راک وِل گروپ بر عهده دارد.
رواج یافتن مراکز زیبایی - درمانی  بخشی از گرایش فراگیر "زندگی سالم" است. این مراکز رفته رفته به نوعی کانون اجتماعی و محل معاشرت تبدیل می شوند و نقشی بسیار مهم در جامعه ی مدرن و پرتنش امروز ما بازی می کنند.

 

17-spa-interior-design-7

  Spa, Interior Design

 

17-spa-interior-design-8

  Spa, Interior Design

 

برگرفته 

PricewaterhouseCoopers
برگرفته از:
گلکار، آبتین. "مراکز زیبایی - درمانی"، فصلنامه هنر معماری، زمستان 1388، شماره 15.
www.clodagh.com
www.aqua-design-wellness.com
www.mandarinoriental.com

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.