1395/04/19

درس واره شماره 39- اکسپو پاویون لهستان 2010

اشتراک گذاری

كشور لهستان در غرفه ی ملی خود در نمایشگاه جهان اكسپو 2010 شانگهای نوعی هنر معماری را به معرض نمایش گذاشته است كه معرف ساختاری هندسی مشحون از الگوهای متقاطع می باشد. طرح این غرفه ی 3000 متر مربعی عبارتست از یك ورودی زیبا و چشم نواز كه از میان بیست گزینه ی حاضر در مسابقات طراحی، از سوی تنی چند از متخصصین معماری همچون مارسین مصطفی ، ناتالیا پاسز، سسكا و... انتخاب شده است.

 

Poland Pavilion Expo 2010, First Concept

 

Poland Pavilion Expo 2010, 3D

 

Poland Pavilion Expo 2010


گروه معماری WWA برای نمایشگاه سال 2010 شانگهای طرحی مفهومی خلق كرده اند. غرفه طراحی شده توسط WWA درونمایه ی صاحب سبك برجسته ای را بوجود آورده است كه از هنر ملی كاغذبری الهام گرفته تا مفهوم نگاشت (ایدئوگرام)‌ فرهنگی به یادماندنی پدید می آورد. 

معماران توضیح داده اند كه هدف از این كار استفاده از آرایه بندی ساختاری برای بازگشت به سنت اما با رویكردی كاملاً معاصر از تفسیر دوباره ی سنت است (باز تعریفی از سنت به زبان معاصر) ‌با تداومی خلاق و الهام گرفتن از روح آن است به جای تكرار كردنش. 

دیواره های شیب دار سازه با تقسیمات داخلی برای نمایشگاه های مختلف، اجرا و امكانات كاركردی فضای هندسی دلنشین و انعطاف پذیری را به وجود می آورد كه می تواند به طور خلاقانه ای تقسیم بندی شود.

 

Poland Pavilion Expo 2010, Detail Of Fecad

 

Poland Pavilion Expo 2010, Detail


غرفه برای بینندگان مَجرایی فراهم می كند تا بتوانند توسعه ی منطقی فضا را دنبال كنند مسیر قبل از آن كه وارد محیط اصلی سالن نمایش شود ابتدا حول مركز اطلاع رسانی می گردد، این بخش اصلی كه با نورهای فیلتر شده توسط الگوهای برش خورده در نما روشن شده از دیوارهای یكپارچه ای تشكیل یافته كه همانند پرده ی نمایش عمل می كنند. بر روی این دیوارها تصاویری از زندگی شهری لهستان نمایش داده می شود كه پیشینه ی كاركردهای فرهنگی را به گونه ای نشان می دهد تا بیننده را در فضای مناسبی قرار دهد. 

غرفه ی لهستان با یك رویه ی بیرونی از طرح های انتزاعی و نامنظمی از گل های برش خورده طراحی ساخته شده تا بازتابی از هنر ملی لهستان (‌بریدن و جدا كردن نقش و نگارهایی از كاغذ)‌ باشد. 

طراحی پایدار، این غرفه همچنین یك ساختمان سبز است كه انرژی را تا حد زیادی ذخیره نموده و سعی دارد تا با كاهش آلودگی، محیط طبیعی را حفظ نموده و محیطی سالم، راحت و با سودمندی كامل برای بازدیدكنندگان فراهم آورد.


کانسپت پروژه

در نمونه ی حاضر، سبک و سیاق فرهنگی (ایده ای که متضمن موارد فرهنگی باشد) عمدتاً از طریق درونمایه ی اثر که همان برجسته سازی هنر ملی کاغذبری می باشد، انتقال می یابد و یا چنانچه بخواهیم دقیق تر بگوییم از طریق بازنمونی از نقش و نگارها که در واقع برگردانی از رمز زیباشناختی به زبان معاصر در آرایه بندی معماری است نمود می یابد.

 

Poland Pavilion Expo 2010, Concept

 

Poland Pavilion Expo 2010, Concept

 

 Poland Pavilion Expo 2010, Night


غرفه لهستان از طرفی به عنوان منظره ای چشم نواز و جذاب هم در روشنایی روز، در تقابل با نمونه های عرضه شده ی دیگر جلوه کرده و هم به عنوان تجربه ای جالب و مهیج در شب در هیئت عمارتی محصور در رنگ های متنوع نور که از خلال الگوی برش خورده منتشر می شود، نمود می یابد. 

از سوی دیگر ضمن این که شکل خارجی و نمای بیرونی آن طوری طراحی شده که پرتوهای آفتاب از خلال روزنه های آن می تابند، به وسیله ی نور وسایه فضای زیر طاق را مطبوع و دلپذیر می کنند و بدین سان تجربه ای متفاوت در اختیار بازدیدکنندگان داخلی بنا قرار می دهد. شکل کلی ساختمان با تعداد زیادی سطح شیب دار در یک سمت کامل شده و به سمت بیرون انحنا می یابد، با الهام از یک ورق کاغذ تا شده، همان کاغذی که نقش و نگارهایی در سطح آن به روش بریدن و جداکردن ایجاد می شود. فضای داخلی ایجاد شده در ضلع دیگر ساختمان، فضایی است که از حیث هندسی قابل انعطاف و چشمگیر است طوری که می توان آن را با تقسیم بندی های داخلی و به گونه ای بدیع برای اهداف مختلفی همچون نمایشی، اجرایی و کاربردی بخش بندی نمود.

 

Poland Pavilion Expo 2010 At Night, 3D

 

چیدمان عملکردی

ساختار بیرونی غرفه و نیز بازتابی که این ساختار در چیدمان و تنظیم عملکردهای داخلی آن دارد، ناظرینی را که در صدد ردیابی مسیری هستند که با منطقی ساختمانی سازگار باشد، تحت تأثیر قرار می دهد. مسیر ورودی که حد فاصل بین پیکره داخلی و بیرونی بناست، از میدانچه های مشخص شده میان غرفه ها قابل دسترسی می باشد، سقف ساختمان که از طریق تاشدگی ایجاد شده، امکان برپایی رستوران در فضای باز و نیز استراحتگاهی برای بازدیدکنندگان را میسر می سازد. ورودی مذکور به سالنی باز می شود که شامل قسمت هایی همچون مرکز اطلاع رسانی، یک رستوران و یک فروشگاه می باشد.

 

Poland Pavilion Expo 2010, Fecad Detail

 

Poland Pavilion Expo 2010, Fecad Detail

 

Poland Pavilion Expo 2010, Model 

 

Poland Pavilion Expo 2010, Model


بازدیدکنندگان سپس وارد فضای اصلی نمایشگاه در غرفه می شوند که سقف آن بالاترین ارتفاع را دارد و آن فضایی است که با نورهای فیلتر شده از لابلای الگوهای برش خورده تقسیم بندی شده و اثری موسوم به chiaroscuro را خلق می کند. این فضا همچون محوطه ای است که دیواره های داخلی و محکم تعبیه شده در آن می توانند به منزله ی پنجره هایی به مناظر زندگی شهرنشینی در لهستان تلقی شوند. 

نهایتاً بخش داخلی ساختمان بستری برای عرضه ی فعالیت ها و نمایش های برنامه ریزی شده فراهم می سازد. مثلاً این که می تواند زمینه ساز ارتباط مستقیم بازدیدکنندگان با یک بازار معمولی به سبک لهستانی باشد. راه ورود به سالن کنسرت نیز که روی سقف ورودی ساختمان قرار گرفته از همین قسمت است. محل کاربری های جنبی (خدماتی) نیز در پایین ترین بخش ساختمان، در زیر شیب راهه ی منتهی به پشت بام تعبیه شده است.

 

Poland Pavilion Expo 2010, Interior Artficial Lighting Design

 

Poland Pavilion Expo 2010, Day Lighting


بازدیدکنندگان از بنا در ادامه ی مسیر خود، وارد محوطه ی اصلی نمایشگاه می شوند که به وضعیت آینده ی شهر ها اختصاص یافته است. کف چوبی و هموار مسیر، رفته رفته به سمت بالا شیب برداشته مبدل به سکوهای پلکانی شده و به شکل تالاری برای تماشای فعل و انفعالات و تکاپویی که در پایین جریان دارد در می آید. حرکت در امتداد پله ها، بازدیدکنندگان را به شیب راهه های معلق در فضای نمایشگاه رسانده و آن ها در نهایت سر از محوطه ی میان آشکوب، جایی که برای برپایی نمایشگاه طراحی لهستانی و یک غرفه ی اضافی برای بار تعبیه شده است، در می آورند. 

امتداد پایانی شیب راهه به تراز پشت بام، که همان نقطه ی تماشا است، ختم می شود. از این نقطه است که بازدیدکنندگان می توانند مسیر عناصر سبز یا اشکال کوچک معماری را تا رسیدن به نقطه ی شروع، ورودی غرفه، ادامه دهند. همچنین حالت بر عکس این مسیر تماشا نیز می تواند مدنظر بوده باشد. پشت بام شیب دار این امکان را فراهم می سازد که برنامه هایی همچون اجراهای تئاتری یا کنسرت در فضای آزاد برگزار شود.

 

مصالح

چوب ماده اصلی و نهایی در ساخت غرفه محسوب می شود. رویه ی بیرونی نما متشکل از تخته های چند لایی است که با طراحی ویژه ای – الهام گرفته از الگوهای هنر ملی کاغذبری در لهستان  با لیزر برش خورده اند. این تخته های چند لا توسط قطعات چوبی دیگری که از تنه درخت برش خورده اند به اجزای شالوده ی چوبی متصل شده اند. اجزای لایه ی میانی دیوارها از جنس شیشه، پلی کربنات و مواد مقاوم در برابر آب و اشعه ماورای بنفش می باشد. در قسمت درونی جایی که الگوهای نمای بیرونی الگوهای برش خورده به سطح داخلی تصویر شده اند، پوسته هایی از جنس PVC نیمه شفاف یا Tyvek چسبانده شده است. کف سازی تمام قسمت ها اعم از فضای بیرونی، بخش ورودی و فضای داخل غرفه از جنس کفپوش چند لایه چوبی است.

 

Poland Pavilion Expo 2010

 

Poland Pavilion Expo 2010


مسئله انتخاب مصالح و نیز ویژگی ساختاری تا حدود زیادی متأثر از این ایده است که امکان دارد غرفه ی مورد نظر یا بخش هایی از آن در آینده مورد بازیافت قرار گیرد، مثلاً این که پس از اختتام اکسپو در یکی از شهرهای لهستان مورد بازسازی قرار گیرد. جلوه های مربوط به رنگ پردازی از طریق انتخاب صفحات سه لا با رنگ طبیعی چوب محقق شده و هنگام غروب جلوه ی نمای مورد نظر با آهنگ تغییرات نوری که از لابلای الگوهای برش خورده عبور می کند، دستخوش تغییر شده و به رنگ های متنوع در می آید.

 

منظره پردازی

محوطه ی ورودی حیاط، بخش مکمل همکف غرفه را تشکیل می دهد. الگوی تقسیم بندی های کفسازی بیرونی، همچنین مصالح بکار رفته در آن، به درون ساختمان نیز تسری می یابد. شکل مبلمان داخلی و بیرونی ملهم از الگوهای اعمال شده در نمای ساختمان می باشد. در این رابطه برای تهیه ی مبلمان، از آن دسته از عناصر بکار رفته در سه لایه ی نما استفاده شده که از حیث فرم و مصالح، مستقیماً با معماری غرفه در ارتباط می باشد.

 

Poland Pavilion Expo 2010, Interior Lighting

 

Poland Pavilion Expo 2010, Interir Design

 

Poland Pavilion Expo 2010, Interir Design

 

Poland Pavilion Expo 2010, First Idea

 

Poland Pavilion Expo 2010, Landscap Plan 

 

Poland Pavilion Expo 2010, Plan

 

Poland Pavilion Expo 2010, Plan

 

Poland Pavilion Expo 2010, Section

 

Poland Pavilion Expo 2010, Section

برگرفته از:
یمینی، ستاره، "غرفه لهستان"، فصلنامه فرایند معماری، دی و بهمن ماه 1389، شماره 14 و 15.
www.archdaily.com
www.dezeen.com
www.peterguthrie.net

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.