1392/09/27

درس واره شماره 3- مصدر سیتی

اشتراک گذاری

 ترکیبی از هنر و تکنولوژی با در نظر گرفتن اصول برنامه ریزی سکونتگاه های سنتی عرب، برای خلق یک جامعه بیابانی، با هدف عدم تولید آلاینده های کربنی و زباله می باشد. این شهر در ۱۷ کیلومتری ابوظبی Abu Dhabi، پایتخت امارات متحده عربی و در بیابان واقع شده و توسط معمار مشهور بریتانیایی، نرمن فاستر Norman Foster، طراحی گردیده است، در سال ۲۰۱۱ به خاطر معماری عالی، برنده جایزه بین المللی مؤسسه سلطنتی معماران بریتانیا شد. 

مصدر سیتی Masdr City اولین جامعه مدرن در جهان، بدون نیاز به وسایل نقلیه با سوخت فسیلی در سطح خیابان خواهد بود. این شهر به شهرهای همسایه و فرودگاه بین المللی توسط راه های جاده ای و راه آهن موجود مرتبط است و حداکثر فاصله تا نزدیکترین جریان حمل و نقل سریع و امکانات رفاهی 200 متر می باشد. مصدر سیتی با اهمیت به فضای پیاده روی و تشویق افراد به استفاده کمتر از وسایل حمل و نقل طراحی شده است، خیابان ها و فضاهای باز سایه دار آن یک محیط پیاده روی جذاب را ارائه می دهد. جریان باد در اطراف شهر و وجود مزارع فتوولتائیک ابن امکان را فراهم میکند که این شهر به طور کامل از نظر تامین انرژی خودکفا باشد.



مراحل ساخت مصدر سیتی Masdr City:

اولین مرحله در سال ۲۰۰۸ آغاز شد که ابتدا شش ساختمان تکمیل شده و در سال 2010 در آنها ساکن شده اند. به دلیل بحران اقتصادی جهانی، فاز یک به مساحت یک میلیون متر مربع در سال 2015 تکمیل خواهد شد.

تکمیل نهایی پروژه بین سالهای 2020 و 2025 با وسعت 6 میلیون کیلومتر مربع برنامه ریزی شده است. قرار است که این بهشت آرمانی جایی باشد برای حدود 45 تا 50 هزار نفر افراد ساکن و 1500 حرفه. همچنین انتظار می رود بیش از 60 هزار کارگر روزانه به این شهر رفت و آمد داشته باشند.پروژه مصدر سیتی Masdr City متعلق به شرکت انرژی آینده ابوظبی یا شرکت دولتی مصدر است.




این شهر به ۴ بخش تقسیم می شود:

  • بخش مسکونی دارای خانه ها و آپارتمان های مدرن و راحت است.
  • بخش تجاری دفاتر دارای فن آوری پیشرفته، مراکز خرید فعال، رستوران و بازار است. 
  • بخش  تحقیق و توسعه، جایی برای شرکت ها و سازمان هایی که در زمینه فن آوری پاک و انرژی های زیست پایدار کار می کنند. 
  • بخش چهارم، جایی برای مؤسسه علم و فن آوری مصدر که دانشجویان و اساتیدی از سراسر جهان را به گرد خود می آورد.



 





مدیر پروژه مصدر سیتی می‌گوید : مؤسسه علمی مصدر جایی است که در آن رؤیای ساخت شهر “صفر کربن” متولد شد، شهری که قرار است انرژی‌های تجدیدپذیر تنها منبع انرژی‌های مصرفی آن باشد، به جای خودروهای معمولی از محفظه‌‌های خودکار حمل و نقل که برخی آنها را “آسانسورهای افقی” می‌نامند، استفاده شود و هدر رفت آب و همچنین آب مصرفی به حداقل ممکن برسد."

مؤسسه مصدر در زمینه علوم و فناوری‌های زیست ‌پایدار فعالیت می‌کند. تحقیقات در زمینه‌های تولید و ذخیره انرژی زیست ‌پایدار، توزیع و استفاده پر بازده از انرژی، محیط زیست، شرایط اقلیمی و توسعه پایدار خواهد بود."

مصدر سیتی دارای مشخصات ویژه زیر می باشد:

  •  ساخته شدن شهر در جهتی که وزش بادهای داغ در روز به حداقل برسد.
  •  در اطراف شهر دیواری کشیده شده تا از ساکنان در برابر بادهای شدید و داغ و سر و صدای اطراف محافظت شود.
  • تلفیق دو معماری‌ سنتی عربی و مدرن؛ تا بیشترین جذابیت برای گردشگران خارجی فراهم آید.
  • عرض کم خیابان‌ها باعث افزایش جریان باد شده و هوایی خوشایند در شهر ایجاد می شود
  •  انرژی برق مورد نیاز برای ساخت و ساز جاده ها و ساختمان ها توسط کارخانه توان خورشیدی شهر  تولید می شود.
  • برج‌های بادی، بادهای اطراف را گرفته و وارد ساختمان‌ها می‌کنند.
  •  در ساختمان‌ها لایه حفاظتی ضخیمی علیه گرما در نظر گرفته شده است. 
  • پنجره‌ها به شیشه‌هایی مجهزند که کمترین گرما را عبور می‌دهند.
  • خانه‌ها انرژی خود را انرژی خورشیدی تأمین می‌کنند و در آنها با بهره‌گیری از دستگاه‌های دارای فناوری پیشرفته تلاش شده تا هدررفت انرژی به کمترین میزان ممکن برسد.
  • در ساختمان‌های مصدر سیتی از بالاترین استانداردهای مربوط به ذخیره آب استفاده شده است و حفاظت از آب، در اولویت اول است. حدود ۸۰ درصد از آب مصرفی بازیافت می‌شود و آب زاید نیز بعد از پاکسازی صرف اهدافی نظیر آبیاری خواهد شد.
  •  زباله های خانگی نیز با قوانین سرسخت بازیافت، فشرده سازی می شود. مواد غیر بازیافت و غیر قابل استفاده مجدد، به کارخانجات مدرن سوزاندن ضایعات فرستاده می شود تا به انرژی تبدیل شود.
  • سیستم حمل و نقل عمومی، شامل راه آهن نوری، اتوبوس‌ها و خودروهای برقی بسیار فعال عمل می‌کند.






سیستم شخصی عبور فوری پی آر تی Personal Rapid Transit) PRT) در زیر زمین طراحی شده است و این سیستم ها یک بخش خصوصی باتری دارند و بدون راننده مسافران را بین ایستگاه ها جابه جا می کند. این وسایل نقلیه کاملاً خودکار هستند و با یک سیستم کامپیوتر مرکزی اداره می شوند. این بخش ها وقتی منتظر مسافر هستند، به طور خودکار شارژ می شوند. سیستم های پی آر تی هم مزایای سیستم های حمل و نقل خصوصی مثل دسترسی بر اساس نیاز و خصوصی بودن را دارا هستند و به خاطر عدم وجود مشکلاتی نظیر ترافیک یا محل پارک از راحتی های وسایل نقلیه ی عمومی نیز برخوردار هستند. همچنین راه حلی بدون آلاینده برای حمل و نقل در راستای اهداف زیست پایدار شهر می باشد.




سیمون بروینینگر Simon Breuninger، مهندس پروژه ” مصدر سیتی Masdr City ” معتقد است که این شهر می‌تواند به‌ مانند “فانوسی” در ارتقای آگاهی زیست‌محیطی عمل کند. وی می‌گوید، این پروژه بخش‌های دیگر جامعه امارات متحده عربی، از جمله بخش صنعتی را به فکر واداشته است و از هم‌اکنون نیز می‌توان تأثیرات آن را در مقررات مربوط به ساخت و ساز و کاهش زباله در ابوظبی Abu Dhabi دید.

ابوظبی  Abu Dhabi که نفت‌خیز و صادرکننده نفت است قصد دارد با پروژه ” مصدر سیتی Masdr City ” و تعمیم فعالیت‌های شرکت دولتی مصدر در زمینه انرژی به سایر مناطق جهان، آینده خود را در روزهایی که نفت این منطقه به پایان می‌رسد تأمین کند.

مصدر سیتی، نمونه ای از زندگی زیست آگاهانه در محیط زیست بدون کربن، و شهری بسیار ایده آل در سطح جهان است؛ زیرا تمیز، زیست سازگار، هماهنگ و زیباست.








 



 


 


برگرفته از:
www.fosterandpartners.com
www.masdarcity.ae
www.inhabitat.com
www.phce.org

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.