1394/05/24

درس واره شماره 9- گرگ لین

اشتراک گذاری

گرگ لین Greg Lynn، (متولد: آمریکا، اوهایو  North Olmsted, Ohio, United States در سال 1964) یکی از سردمداران نظریه بیونیک و معماری است. او تئوری خود را به چالش کشیدن فرضیاتی درباره ی تکنولوژی پیش از دیجیتال و هندسه ی دکارتی پی ریزی کرده است.

 

گرگ لین  Greg Lynn

 

او مایل است آثاری خلق کند که همچون موجود زنده دارای گونه های متمایز و انعطاف پذیری در همزیستی با شرایط محیطی را از لحاظ فرم یا رنگ دارا باشد. او در این مورد می نویسد: "هرگاه به یک فرم طبیعی می نگرم، قصدم بازنمایاندن عین آن فرم نیست، بلکه می خواهم به چگونگی و تکنیک های آن دست یابم". لین عقیده دارد، در این روش می توان نسبت به معماری دیدی جاندار و پویا داشت. لذا، برای او واژه "انیمیت" Animate یکی از واژگان کلیدی است.

 

ناکس، خانه ی صدا، هلند، 2004-2000

 

ناکس، خانه ی صدا، هلند، 2004-2000

 

او می نویسد: "انیمیشن اصطلاحی است متفاوت با حرکت و تحول، در صورتی که اغلب این دو [انیمیت و انیمیشن] با هم در می آمیزند و موجب اشتباه می شوند. جایی که به حرکت و جا به جایی دلالت دارد، انیمیشن به تکامل، جان باوری، رشد و تحرک اشاره می نماید. مفاهیم و معانی چندگانه ای که در انیمیشن وجود دارد به بسیاری از فرضیه های مربوط به ساختار ارتباط پیدا می کند که معمار عمیقاً آن ها را باور دارد".

 

ناکس، خانه ی صدا، هلند، 2004-2000 

 

ناکس، خانه ی صدا، هلند، 2004-2000


برای لین واژه ی "انیمیت" دارای بار محتوایی پیچیده ای است. او با خلق فرم های پویا، در صدد یافتن راه کاری است که معماری را با طبیعت، به معنای اعم واژه، آشتی دهد. این امکان برای لین به مدد کامپیوتر امکان پذیر شده است. او یکی از معمارانی است که به کامپیوتر نقش خلاق می دهد. این کامپیوتر است که "زیر نظر هنرمند" آثار جدید را ایجاد می کند.

 

گرگ لین، برج های چای و قهوه 

 

 گرگ لین، برج های چای و قهوه

 

آثاری که بر پایه ی معادلات تقریبی خلق می شوند. طراحی او با تجزیه یک اثر به زیر مجموعه ها شروع می شود. هر زیر مجموعه ای را می توان چون عضوی دید که در دنیای مجازی در فرآیندی جداگانه چون یاخته رشد می کند، در همان حال که اعضای مجاور، همه در ارتباطی تنگاتنگ با یکدیگر قرار دارند و بر هم تأثیر می گذارند. 


گرگ لین، برج های چای و قهوه

 

گرگ لین، برج های چای و قهوه 

 

معمار برای تبیین اشکال اثر خود، تنها به تعریف مجموعه ای از معادلات دیفرانسیل و ارتباط بین آن، بسنده می کند. سپس، این کامپیوتر است که به محاسبه و خلق تعداد بیشماری از زیرگونه های جدید می پردازد. در آثار حاصله، همه ی اعضای مجاور، در ارتباطی مستقیم با هم قرار دارند و همزمان در کل مجموعه حل شده اند. بدان معنا که "خروج" یا حذف یکی از اعضاء، "تخریب" کامل مجموعه را باعث می شود.

 

گرگ لین، برج های چای و قهوه

 

گرگ لین، برج های چای و قهوه

 

از اولین کارهای مهم لین، "خانه ی جنین گونه" Embryological House اوست که در واقع مهر باطلی بر ساخت و سازهای مکانیزه و استاندارد شده زده است. پروژه ی خانه ی جنین گونه را می توان راهبردی به منظور ارائه فضای داخلی خانه لحاظ کرد که مباحث امروزی هویت دهی نوین و تنوع طلبی، اختصاصی سازی و تداوم، ساخت و ساز انعطاف پذیر و از همه مهمتر سرمایه گذاری مطمئن در زیباسازی اماکن زیست امروزی و تأمین و تداوم روند زیباسازی سطوح موجدار در رنگ های متنوع را مدنظر دارد. به منظور تأمین مرحله ی الگوسازی، 6 خانه طراحی شد که طیف منحصر به فردی از محدودیت های مرتبط با شیوه ی زندگی را به تصویر می کشند. بافت داخلی خانه ها متشکل از 208 پانل، 9 چارچوب فولادی و 72 تیر آلومینیومی است که به صورت شبکه بندی در قالب پوسته ای به یکدیگر متصل شده اند. طرح خانه ها به وسیله ی برنامه های پیشرفته ی کامپیوتری مدل سازی فضایی شده اند. یکایک خانه ها، طراحی انعطاف پذیری دارند و سطحی منحنی-خطی، به جای مجموعه ای ثابت از نقاط سخت و ثابت را دارا هستند. خانه ها دو طبقه اند و مبلمان داخلی آن ها نیز به حالت اختصاصی برای هر مدل طراحی شده است. 

 

گرگ لین، خانه جنین گونه، Embryological House

 

گرگ لین، خانه جنین گونه، Embryological House 


یکی از مهمترین طرح های این معمار، ساختمان چندمنظوره فرهنگی هنری "آی بیم" Eyebeam واقع در خیابان بیست و یکم غربی نیویورک New York است که به سال 2002 میلادی طرح آن را ارائه نمود. اجزای حباب گونه در ساختار نما، که لین به آن ها لقب "محفظه های فضایی" Spatial Pockets می دهد، با کمک مارپیچ هایی از بدنه ی ساختمان رشد می کنند. معمار طرح خود را ارتباطی بین هنر و تکنیک می بیند. پوسته ی بنا نه تنها به واسطه ی پیچیدگی و طریقه ایجاد و تکامل فرم هایش، بلکه به واسطه ی قابلیت دگرگون کردن نقوشش، حائز اهمیت است و با این نما، همچون رسانه ای تصویری به ارسال پیام به محیط اطراف می پردازد. حرکتی که با دنیای جانداران قابل قیاس است. 

 

گرگ لین، ساختمان چند منظوره فرهنگی هنری آی بیم

 

 گرگ لین، ساختمان چند منظوره فرهنگی هنری آی بیم


"دروازه ی دنیا" Arc of the World یکی دیگر از کارهای بیونیک لین است که به سال 2002 میلادی طراحی شد. لین در این کار بیشتر از کارهای قبلی خود، مرزهای بین معماری و طبیعت را از بین برده است. همان گونه که خود او نیز متذکر می شود: "وقتی طرح دروازه ی دنیا را انجام می دادیم، انتظارمان این بودکه بافت آن، سطح تو هم رفته ای باشد و هر تحولی که در فرم ایجاد می شود، تأثیر و تحولی در بافت و رنگ سطح نیز ایجاد کند. برای این پدیده، نمونه معماری وجود ندارد، ولی نمونه های طبیعی آن در پوست مار، سوسمار و به طور کلی پوستین هر حیوان، دیده می شود. به طوری که با هر تغییر در فرم این ها، مقیاس، چارچوب، بافت و آرایه نیز با شرایط حاصل از تغییر، وفق می یابد. بنابراین، قصد من طراحی ساختمانی نبود که شبیه قورباغه دیده شود، بلکه می خواستم سطحی ایجاد کنم که مثل رنگ بدن قورباغه در سراسر فرم کشیده شود و توأم با بافت و سطح، تغییر یابد و لذا هر گاه به یک فرم طبیعی می نگرم، قصدم بازنمایاندن عین آن فرم نیست، بلکه می خواهم به چگونگی و تکنیک های آن دست یابم؛ کما اینکه در "دروازه ی دنیا"، خواسته ام به یک ساختمان گرمسیری دست یابم؛ زیرا ساختمان در میان بوته زار واقع شده است. البته، چنین اقتباس و عملکردی بسیار متفاوت از تفکر کلاسیک است". او با طراحی پروژه های مهمی همچون دروازه ی دنیا، سعی دارد مرزهای موجود معماری را پشت سرگذارد و در نیمه ی اول قرن بیست و یکم با امداد از طبیعت جانداران، قدم به سوی نوعی معماری بگذارد که در آن هیچ گونه ای چون دیگری نیست. گونه هایی که خود را چون جانداران زنده به بهترین نحو ممکن از هر لحاظ با تصویر بهینه مسکن وفق می دهند.

 

گرگ لین، دروازه دنیا

 

گرگ لین، دروازه دنیا

برگرفته از:
بانی مسعود، امیر، تابستان 91، "پست مدرنیته و معماری"، نشر خاک.
www.remixtheschoolhouse.com
www.modenodeblog.com
www.evdh.net
www.people.brunel.ac.uk
www.sites.moca.org
www.glform.com

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.