1393/03/08

درس واره شماره 10- معماری پایدار

اشتراک گذاری

تا امروز تلاش های معماران و مهندسان در جهت کاهش وابستگی انسان به سیستم های مکانیکی، نتایج مطلوبی داشته و به ابداع و اجرای روش های جدید در بهبود شرایط زیستی انسان از طریق استفاده از منابع انرژی تجدید پذیرrenewable resources، منجر شده است؛ به عنوان مثال می توان به روش هایی چون تهویه مطبوع با امکان جریان هوا از سقف، تهویه مطبوع از طریق پالایش شبانه، دمیدن هوا از زیر کف، کنترل نور طبیعی، استفاده از فضای سبز و گیاهان و نظایر آن اشاره کرد که از طریق رعایت و به کارگیری این روش ها در معماری برخی ساختمان ها توانسته اند، انرژی و منابع طبیعی همچون گرما و نور خورشید، باد، انرژی گرمایی زمین، آب باران را مورد استفاده قرار دهند. جامعه معماری، قدرت تکنولوژی را در حل مشکلات انسان نادیده گرفته است، در صورتیکه معماری پایدار Sustainable Architecture دو هدف "تکنولوژی و اهداف انسانی" را کنار هم آورده و به ایجاد رابطه های انسانی، اعتبار معنوی بخشیده است.



 



از آنجا که نسل بشر 80 درصد طول مدت زندگی خود را در خانه سپری می کند و زیستگاه او الزاما یک محیط داخلی است، محیط زیست سلامت جسمی و روانی او را تحت تاثیر قرار می دهد؛ پس معماری پایدار Sustainable Architecture می تواند کلیدی برای پاسخگویی به این سوال باشد که چگونه معماری می تواند از زندگی سالم و مفید حمایت کند؟  می توان گفت، ساختمان های سبز علاوه بر تامین نیازهای جسمی انسان ها، نیازهای روحی آنها را نیز مرتفع می سازند و در واقع نظام هایی هستند که توسعه پایدار Sustainable development را در سطح جامعه بر اساس سلامت بشر، بهره وری و رفاه بیان می کنند.






ایجاد تعامل بین ساختمان ها و فن آوری و ایجاد ارتباط بین تکنولوژی و اهداف انسانی، از دیگر چالش هایی است که معماری باید با آن مواجه شود؛ پس به جرات می توان گفت : معماری پایدار Sustainable Architecture از لحاظ منطق، "جالب"، از لحاظ حرفه ای "دشوار" و از لحاظ طراحی، بسیار پرزحمت است.




چارلز جنکس Charles Jencks، در ارتباط با اهداف سه گانه بیان شده در معماری پایدار Sustainable Architecture (محیطی، اجتماعی، اقتصادی)، قائل به شش اصل کلی است و عقیده دارد که با رعایت این اصول می توان به یک معماری پایدار رسید؛ اصول شش گانه جنکس Jencks عبارتند از:

  • حفظ انرژی (بنا باید طوری ساخته شود که نیاز ساختمان به سوخت های فسیلی را به حداقل برساند.)
  • هماهنگی با اقلیم (بناها باید طوری طراحی شوند که با اقلیم و منابع انرژی موجود در محل احداث، هماهنگی داشته باشند.)
  • کاهش استفاده از منابع جدید مصالح (ساختمان ها باید طوری طراحی شوند که میزان استفاده از منابع جدید را تا حد ممکن کاهش دهند و در پایان عمر مفید خود، برای ساخت بناهای جدید، به عنوان منبع جدید به کار روند.)
  • برآورد نیازهای ساکنان (در معماری پایدار Sustainable Architecture، برآورده شدن نیازهای روحی و جسمی ساکنان از اهمیت خاصی برخوردار است.)
  • هماهنگی با سایت (بنا باید با ملایمت در محیط زمین خود قرار گیرد و با محیط اطراف سنخیت داشته باشد.)
  • کل گرایی (تمام اصول معماری پایدار Sustainable Architecture باید در یک روند کامل که منجر به ساخته شدن محیط زیست سالم می شود، تجسم یابد.)

 







 اهداف طراحی پایدار محیطی را می توان به ترتیب ذیل خلاصه کرد :

  •   به حداکثر رساندن آسایش انسان به واسطه انجام جذب نور روز، منظره دلپذیر، کیفیت مناسب هوا، عایق صوتی مناسب، کنترل مناسب دما، کنترل دلخواه رطوبت، مراقبت های موثر کیفیتی و پیش بینی های لازم امنیتی، کنترل مناسب انسانی
  •   برنامه ریزی کارآمد جهت سیلان و تحرک مناسب مصرف کنندگان در فضا، ایجاد امنیت قابل تحقیق، سهولت در انطباق و تغییرپذیری، قابلیت پاسخ گویی در برابر خواسته مصرف کنندگان، در هم آمیختگی سازه ی ساختمان با تاسیسات.
  •   طراحی برای تغییر، توسط طراحی ساده و مدولار که خود را بتواند با توسعه و افزایش نیازمندی ها وفق دهد.
  •   به حداقل رساندن فضاهای قابل استفاده، توسط تقلیل مساحت باغچه ها در داخل ساختمان، حداقل نمودن فضاهای کانال کشی های هوا، حداکثر نمودن درهم آمیختگی عناصر سازه ای و تاسیساتی، برطرف نمودن ضرورت سقف کاذب در ساختمان.
  •   به حداقل رساندن هزینه احداث ساختمان، توسط تقلیل فضاهای تاسیساتی و موتورخانه، تقلیل پیچیدگی در فضا و عناصر خدماتی، هماهنگ سازی سازه و عناصر خدماتی، استفاده از سازه ی کارآمد.
  •   تقلیل هزینه ی نگهداری ساختمان، توسط استفاده از مصالح با دوام، تجهیزات با عمر زیاد، سیستم های کنترل محیطی ساده و قابل اطمینان، دسترسی مناسب برای نگهداری و تعمیرات.
  •   حفاظت و بهبود بخشیدن ارزش های طبیعی، به واسطه درهم آمیختگی با طبیعت وحشی و حیوانات، توجه به شرایط سبز و آبی، جمع آوری آب باران و بازیافت آب شیرین، بازیافت موثر از فاضلاب و به کارگیری آن.

 








برگرفته از:
بانی مسعود، امیر، 1391، "پست مدرنیته و معماری"، نشر خاک.

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.