1395/03/31

KANYON SHOPPING CENTER

اشتراک گذاری

امروزه طراحی مجتمع های چند منظوره با کاربری های تجاری، اداری، ورزشی، تفریحی و ... که پاسخگوی طیف وسیعی از نیازهای مردم باشند از موضوعات مطرح در عرصه معماری و شهرسازی می باشد. مجتمع تجاری کنیون که در قسمت اروپایی شهر استانبول  بنا شده است، یکی از برجسته ترین بناهای چند منظوره در سطح اروپا به شمار می رود. این بنا در سال 2006 به روی مردم گشوده شده و به سبب طراحی مدرن و منحصر بفرد و حضور شرکت ها و کمپانی های تجاری معتبر، پذیرای مخاطبان فراوانی نیز بوده است. 

این مجتمع شامل کاربری های متنوعی نظیر دفاتر اداری بسیار مدرن در برجی 26 طبقه، 179 واحد مسکونی لوکس، 160 واحد تجاری متنوع، 9 سالن سینما، مرکز ورزشی، رستوران ها و کافه ها می باشد که در قالب فرمی اُرگانیک سازماندهی شده اند. در سطح بام بنا نیز پلاژاها، فضاهای سبز و آمفی تئاتر روباز مجموعه جانمایی شده اند که تجربه ای متفاوت از فضای باز عمومی را برای مخاطبین به ارمغان آورده است. چنانچه در مقاطع بنا مشاهده می شود چگونگی قرار گیری سالن های سینما در حجمی عظیم و کروی شکل که در حالتی نیمه معلق در مرکز بنا قرار گرفته و دسترسی به طبقات آن از طریق پل های روباز میسر می باشد به تنوع فضایی در قلب مجموعه کمک فراوانی نموده است.

طراحی پروژه محصول دفتر معماری Jerde & Partners می باشد که در سراسر دنیا به سبب خلق فضاهای معمارانه متفاوت و ارائه تجربیات فضایی خاص به شهرت رسیده اند چرا که دغدغه اصلی این گروه به ادعای خودشان فراتر از طراحی یک بنا و در حقیقت خلق کیفیات فضایی ناب و متفاوت می باشد. هدف از طراحی مجتمع کنیون، خلق قلب تپنده ای در شهر تعریف شده که کار، تفریح و زندگی مردم را به یکدیگر پیوند داده و در قالب بافتی اُرگانیک فضاهای شهری، تجاری، اداری و مسکونی را با یکدیگر ترکیب کند. از دیگر نکاتی که عمدتاً در آثار این دفتر معماری به آن توجه می شود، چگونگی تقابل میان محیط و مردم می باشد و این نکته که چگونه انرژی حاصل از این تقابل دوسویه به محیط پیرامون جان بخشیده و "مکان" ورای بُعد فیزیکی خود، معنی ملموس تری نزد مخاطب می یابد. 

جانمایی بخش مسکونی مجموعه کنیون در قلب هیاهو و جنب و جوش در نگاه اول به نظر نامناسب می رسد، حال آن که ایجاد تعادل میان این تکاپو و نیاز ساکنین به آرامش به وسیله ارتباط میان واحدهای مسکونی و فضای سبز، موقعیت مکانی این بخش را به نقطه قوت پروژه بدل ساخته و بر ارزش مالی واحدهای مسکونی افزوده است. بر خلاف اکثر واحدهای مسکونی متداول، ساکنین کنیون از تراس و باغچه اختصاصی برخوردارند. در بخش اداری مجموعه نیز کار و تفریح در هم تنیده شده اند، کافه ها و رستوران های مجتمع طراوت و تکاپوی زندگی جمعی را در کنار زندگی کاری قرار داده و روحیه ای متفاوت را در فضای اداری تزریق کرده است. طراحی این پروژه نیز با رویکرد کاهش انرژی مصرفی و سازگاری با طبیعت انجام گرفته است. واحدهای تجاری که در چهار طبقه و در ارتباط با فضای باز ساماندهی شده اند، عرصه را برای جانمایی چهار مسیر تفرجگاهی فراهم آورده است. هر چند که این رویکرد مشکلاتی را در زمستان های سرد شهر استانبول به دنبال خواهد داشت اما با این وجود چنین ساختار خلاقانه ای به مخاطبین احساس گشت و گذار در خیابان های تجاری را القا می کند، خیابان هایی که در ترازهای مختلف ارتفاعی قرار داشته و به یکدیگر دید دارند. 

در مجموعه کنیون فضاهای باز با هدف تأمین احساس فراغت و پویایی و همچنین ارتباط بصری مناسب میان سطوح مختلف در قلب پروژه جانمایی شده اند و امکان استفاده از آن ها در تمام فصول برای مخاطبین میسر می باشد. نور پردازی خیره کننده فضاهای روباز و راهروهایی که حول آن ها شکل گرفته نیز از دیگر نکات شاخص در کنیون می باشد.

برگرفته از:
طالبیان نیما، آتشی مهدی، نبی زاده سیما، چاپ اول، پاییز 1389، مجموعه کتب عملکردهای معماری - "مجتمع تجاری"، نشر کتابکده تخصصی معماری و شهرسازی کسری - حرفه : هنرمند، کتاب هشتم.
www.reurbanist.com
www.mimoa.eu
www.architizer.com

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.