1395/04/29

FINLAND PAVILION EXPO 2010

اشتراک گذاری

فنلاند همواره شركت كننده ای فعال در اكسپوها بوده و از اكسپو 1900 كه در پاریس برگزار شد در این گردهمایی خاص حضور قابل توجهی داشته است. 

تاریخ این كشور از عصر یخبندان آغاز می شود زمانی كه این كشور،‌ توسط لایه های یخی به ضخامت چندین كیلومتر پوشانده شده بود و حركت آن ها،‌ خط ساحل، دریاچه ها و جزیره های این كشور را شكل داد. همین طور عصر یخبندان باعث به وجود آمدن پدیده ای به نام "دیگچه غول پیكر" شد گودال هایی كه به صورت طبیعی در بستری سنگی و بر اثر فرورفتن سنگ هایی در این بستر به وجود آمدند. غرفه كشور فنلاند، به وسیله معماران فنلاندی و الهام گرفته از همین پدیده طبیعی طراحی و ساخته شده است. 

دفتر معماری JKMM در هلسینكی، ‌پایتخت این كشور كه توسط چهار معمار فنلاندی به نام های Samuli ،‌Teemu kurkela ،Asmo Jaaksi Miettinen و Juha Maki- Jyllila در سال 1998 تأسیس شده طراح غرفه امسال این كشور در این دوره از اكسپو بوده است. 

طراحی این غرفه با در نظرگرفتن ملاحظات محیطی و ایستایی آن تماماً ‌به وسیله نرم افزارهای نوین طراحی سازه ای و معماری انجام گرفته است. در این طرح، مصرف انرژی، ‌دما و در كنار آن شرجی بودن هوا به علت كاهش جهت تابش خورشید به كمترین میزان خود می رسد. دیوارهای ضخیم بخش سالن،‌ در كنار مصالح به كار گرفته شده و روش های ساخت و ساز، با هدف كاهش انتشار گاز co2 صورت گرفته است.

غرفه فنلاند در نوع خود نشان دهنده كشور و جامعه فنلاند است. غرفه سفید با فرمی سماوی معلق بر روی آب و شباهت آن به یك شهر كوچك در یك جزیره خود گواه این موضوع است. پلی چوبی بر روی آب، بازدید كنندگان را به داخل این غرفه هدایت می كند و با نزدیك شدن هر چه بیشتر، ظرافت های این مكان بیشتر خود را نمایان می سازند. 

عناصر طبیعی آب و آسمان، ‌شاید اصلی ترین عناصر این معماری باشند. مسیر باریكی از آب، هوای اطراف غرفه را خنك كرده كه در مركز آن محلی برای اجتماع به منظور شكل گیری رویدادهای فرهنگی و همچنین بحث هایی پیرامون راه كارهای توسعه برای داشتن زندگی بهتر در نظرگرفته شده است. و این گونه به نظر می رسد كه مردم، طبیعت و فناوری، در محیطی كه این غرفه برای آنان فراهم كرده گرد هم آمده اند تا به راهكارهای داشتن زندگی بهتر بیاندیشند. 

از نقطه نظر سازه ای، غرفه فنلاند می تواند آزمایشگاهی برای نشان دادن سازه های شهری مقاوم این كشور در نظر گرفته شود. نمود روشن تأكید بر بازیابی و استفاده مجدد، در نمای این بنا قابل مشاهده است. سنگ های فلس مانند، زبر و در عین حال مدرنی كه پوشش بیرونی این بنا را تشكیل می دهند، یكی از نقاط قابل توجه این غرفه می باشند كه به طور مخصوص برای این پروژه طراحی و ساخته شده اند. این سنگ ها كه از تركیبات كاغذی و پلاستیكی ساخته شده اند،‌ تركیبی ضد آب، عنصری قابل بازیافت و مناسب برای استفاده بیرونی ساختمان می باشند. 

هدف اصلی غرفه ارایه تصویری از زندگی بهتر خواهد بود چنان كه سه عنصر اصلی برای داشتن زندگی بهتر، ‌یعنی: آسایش،‌ توانایی و محیط، به خوبی در غرفه انعكاس داده شده و در حقیقت این عناصر بر شالوده ایجاد "شهر های بهتر" آرمیده اند.

ایده ساخت این غرفه در حقیقت،‌ فراهم كردن پناهگاهی برای بازدید كنندگان در مقابل زندگی پرهرج و مرج شهری است،‌ درست به همان طریقی است كه طبیعت آن را فراهم می كند. 

با موضوع و شعار "به اشتراك گذاشتن الهامات"،‌ غرفه فنلاند از بازدیدكنندگان دعوت می كند تا در مورد راه هایی برای بهبود استانداردهای زندگی فكر كنند و خود، راهكارهای فنلاندی خود را برای حل مشكلات مختلف موجود در جهانی كه در آن زندگی می كنیم با دیگران به اشتراك می گذارد. 

از درون حیاط مركزی، یك گذرگاه رو به بالا،‌ مهمانان را به سمت مكانی آرام،‌ روشن و از نظر سمعی خوشایند، وارد می كند. قسمت نمایشگاه این غرفه، به سمت دید عمیق و جامعی نسبت به فرهنگ فنلاند باز می شود. با به كارگیری تكنولوژی جدید، این گونه به نظر می رسد كه پوسته خارجی آن به آرامی تغییر ماهیت داده و به مكانی عالی برای زندگی مبدل می شود. 

روایت جاری در این غرفه،‌ فارغ از هر گونه بیان نوشتاری و فقط به صورت سمعی و بصری،‌ به وسیله تصاویر و انیمیشن های گویا و همچنین محیط های صوتی مجازی است و از این طریق عناصر توازن،‌ ثبات و زندگی لذت بخش شهری در ابعاد گوناگون و به بهترین شكل نمایش داده شده اند. 

بخش دوم نمایشگاه رو به منظره ای نفس گیر باز می شود كه با شالوده ای از مهم ترین موضوعات مربوط به فنلاند در هم آمیخته است: طبیعت، شخصیت های تاریخی، ‌جامعه، ‌اقتصاد، آموزش و فرهنگ. 

بخش سوم "شهر رویاها" نام دارد. ارایه ای تعاملی و زیبا از عناصر زندگی بهتر به همراه راهكارها و دیدی كه كشور فنلاند تمایلی برای به اشتراك گذاشتن آنان با بازدید كنندگان از غرفه خود دارد. 

معماری مربوط به بخش نمایشگاه در این غرفه،‌ كاملاً كاركردی و بی نقص است و به عنوان زمینه ای برای ارایه هنر، طراحی و فن آوری نوین به كار گرفته شده است. كف سازی به وسیله بهترین نوع چوب فنلاندی، ‌با فرم كلی به شكل یك غار برفی كه با دقت و زیبایی هرچه تمام نورپردازی شده،‌ همه و همه به تأثیر گذاری هر چه بیشتر این بنا كمك می كنند. 

از سایر ویژگی های مهم غرفه فنلاند در اكسپو 2010 می توان به كار هنری بر روی یك پارچه بسیار بزرگ اشاره كرد كه در سالن اصلی قرار گرفته و بزرگ ترین كار هنری روی پارچه در جهان قلمداد می شود. در كنار این ویژگی، وجود سُونای 100 مترمربعی كه به شكل اصیل فنلاندی خود و به منظور ارایه خدمات به مهمان های خاص ساخته شده از دیگر وی‍ژگی های قابل توجه این غرفه است. در این دوره از نمایشگاه، ‌با توجه به این كه خود مفهوم سونا از كشور فنلاند نشأت گرفته این كشور تنها كشوری است كه غرفه خود را مجهز به سُونا كرده است. در كنار آن، مسئولان فنلاندی برنامه های جامع فرهنگی را برای ارتقای موسیقی این كشور، به خصوص موسیقی نسل جوان ارایه كرده است، كه از سبك جاز گرفته تا باله و سمفونی و انواع خاصی از موسیقی كلاسیك و حتی موسیقی برای كودكان را شامل می شود.

برگرفته از:
حسین زاده، علی، "غرفه فنلاند"، فصلنامه فرایند معماری، دی و بهمن ماه 1389، شماره 14 و 15.
www.archdaily.com
www.dezeen.com
www.peterguthrie.net

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.