1393/04/13

درس واره شماره 5- گروه مدل سازان ویژه

اشتراک گذاری

گروه مدل سازان ویژه Specialist Modern Group ، از سال 1998 در دفتر معماری فاستر FOSTER  تشکیل شد؛ فلسفه ی تشکیل این گروه انجام مطالعات و تحقیقات بر روی طرح ها و پیش بردن و بهینه کردن کانسپت ها بود؛ این گروه با بهره گیری از ابزارهای دیجیتال، تا کنون توانسته است پروژه های منحصر به فرد فراوانی را طراحی، تحلیل و اجرا کند؛ چنانکه هوگ وایت هد Hugh Whitehead از مدیران این گروه می گوید : "روش های دیجیتال به دلیل ماشینی بودن، می توانند در طرحهای مشابه به کار گرفته شوند، آنها ما را قادر می کنند تا برای پیشبرد عملیات مشابه، به راحتی از محیط های مختلف کامپیوتری استفاده کرده و عملیات مشابهی را در مورد طرح جدید پیاده سازیم."

 

 American Air Museum, Duxford, UK, 1987-1997, Foster and Partners 

 

Dubai Cultural Center, Dubai, UAE, 1995-1998, Foster and Partners


از دیدگاه نظری، گروه مدل سازان ویژه Specialist Modern Group معتقد است که طرح های پیچیده و فرم های خیره کننده را نیز می توان به وسیله ی احجام اولیه ی هندسی تحلیل کرده و از این راه قابلیت اجرای طرح را افزایش داده و هزینه های ناشی از عدم یکریخت و هم اندازه بودن قطعات را کاهش داد؛ این نوع نگرش در مقایسه با نگرش دفتر فرانک گری Frank O. Gehry که در آن نظم پذیری طرح چندان مورد توجه نیست، قابل ملاحظه است؛ به همین دلیل در بیشتر پروژه های بدیع و جذابی که در دفتر فاستر FOSTER  اجرا می شود، نظم پذیری هندسی و فرآیند ساده کردن طرح مشاهده می شود که از میان آنها می توان به پروژه هایی چون موزه ی هوایی آمریکا American Air Museum، مرکز فرهنگی دبی Dubai Cultural Center ، مرکز موزیک سیج Sage Music Center، مجموعه ی مسکونی ساحلی انگلستان Albion Riverside و ساختمان سوییس ری SWISS RE HEADQUARTERS  اشاره کرد؛

 

Sage Music Center, Gateshead, UK, 1997-2003, Foster and Partners

 

Albion Riverside, London, UK, 1999-2003, Foster and Partners

 

از سوی دیگر در تفکر گروه مدل سازان ویژه Specialist Modern Group، هدف آن است که با کنترل همه جانبه ی فرم و حجم بنا در مرحله ی خلق کانسپت و با استفاده از ابزارهای پارامتریک Parametric، بتوان انواع و اقسام گزینه ها و گونه های مختلف را بر مبنای کانسپت اولیه تولید کرده و به مقایسه ی آنها پرداخت تا گزینه ی بهینه از میان آنها به دست آید؛ در این راستا گروه مدل سازان ویژه Specialist Modern Group  تلاش می کرد تا هندسه ی طرح های بدیع و خلاقانه را تا حد امکان ساده کرده و امکان درک هندسه ی قطعات و نحوه ی چیدن آنها را برای طراحان، مهندسان محاسب و سازندگان آن قابل درک کند.

 

SWISS RE HEADQUARTERS, London, UK, 1997-2004, Foster and Partners

 


 



با توجه به رویکرد هایی که ذکر شد، به بررسی یکی از پروژه هایی که مدیریت طراحی دیجیتال آن توسط این گروه انجام شده است، پرداخته می شود؛ این پروژه تالار شورای شهر لندن CITY HALL, LONDON, UK نام دارد.

اندکی پس از تشکیل گروه مدل سازان ویژه Specialist Modern Group ، دفتر فاستر و شرکا Foster and Partners در مسابقه ی طراحی ساختمان شورای شهر لندن CITY HALL, LONDON, UK شرکت کرد، پس از موفقیت و کسب رتبه ی اول مسابقه، گروه مدل سازان ویژه Specialist Modern Group مشغول بهینه سازی هندسی و پیشبرد طرح شد؛ اما حدود سه سال بعد نقشه های ساختمانی تکمیل شد. روند دیجیتالی که برای رسیدن به طرح نهایی طی شده است را می توان در شش مرحله شرح داد :

 

CITY HALL, LONDON, UK, 1998-2002, Foster and Partners

 

  • مرحله اول

  پس از موفقیت در مسابقه ی طراحی و برنده شدن طرح، پرسش نخست نحوه ی ساخت شکل عجیب ساختمان بود؛ برای این منظور، گروه با توجه به راهبردها و اهداف خود اقدام به شبیه سازی حجم تخم مرغی شکل بنا، به کمک حجم یا احجام کروی شکل کرد. 



 

  • مرحله دوم

  از آنجا که قرار بر بهینه سازی طرح و رسیدن به طرحی بود که همه جوانب سازه ای، اقلیمی و ... را رعایت کرده باشد، گروه مدل سازان ویژه Specialist Modern Group، مدلی دیجیتالی تولید کرد که در آن یک چند ضلعی محاط بر کره ی مبنا تعریف شده بود و به کمک ویرایش و تغییر آن چند ضلعی، طراحان قادر به تغییر کره می شدند؛ به عبارت دیگر، در اینجا پرسش مهمی که در بیشتر طرح های پارامتریک - از نظر تعداد و نوع متغیر هایی که می توانند تغییر کرده و فرم را عوض کند -  وجود دارد، پاسخ داده شد؛ که این مساله خود گام مهمی در تعریف فرم پارامتریک بود.

بنابراین با ساخت مدل پارامتریک در گروه مدل سازان ویژه Specialist Modern Group ، امکان انتقال مدل به طراحان – برای تغییر پارامترها و رسیدن به کانسپت بهینه – فراهم شد. این روش اکنون به یکی از راهکارهای متداول در پروژه های جاری آن شرکت تبدیل شده است؛ همچنین از آنجا که فعالیت های بعدی روی مدل باید در نرم افزار مایکرواستیشن Microstation صورت می پذیرفت، مدل سازی نیز از همان ابتدا در این محیط نرم افزاری، شکل گرفت.

 


 

  •  مرحله سوم

  در این مرحله ساعات فراوانی صرف مدل سازی پارامتریک پروژه شد؛ همچنین پس از کسب تغییرات اعمال شده از سوی طراحان نیز، ماه ها وقت صرف شد تا گزینه های مختلف مورد نظر طراحان با یکدیگر مقایسه شوند؛ اما پس از نتیجه گیری نهایی در مورد شکل و حجم طرح، چند ضلعی پارامتریکی که محاط بر حجم فرض شده بود، از روی حجم نهایی حذف شده و مدل صلب دیجیتالی Digital Solid Model از طرح ساخته شد.


  •  مرحله چهارم

  از این مرحله، طرح وارد مرحله ی جزئیات عملکردی شد. با برش مدل صلب به دست آمده (از طریق عبور دادن صفحات موازی از مدل) مبنایی برای شکل کف طبقاتی که باید طراحی می شدند به دست آمد؛ بنابراین با رسیدن به این مبنا، طراحی پلان عملکردی طبقات می توانست توسط گروهی مجزا آغاز شود.

 


 


 

  •  مرحله پنجم

  پس از مرحله چهارم، طراحی جزئیات بنا آغاز شد؛ جزئیات، اغلب در محیط های نرم افزاری مانند اتوکد Autocad ترسیم می شد، اما از آنجا که در این طرح، قطعات شیشه ای جداره ی نما، اشکال منحصر به فرد و مختلفی داشتند، نرم افزار مورد استفاده، به نوعی دستگاه برش خودکار C.N.C متصل شد که به وسیله ی آن همه ی صفحات ابتدا برای آزمایش میزان دقت و درستی برش آنها، یک بار به صورت واقعی و در ابعاد یک ماکت کارگاهی، برش خورده و در جای خود نصب شدند؛ همچنین کد گذاری صفحات و نحوه ی آزمایش آنها هم به صورت خروجی هایی تولید شد تا در اختیار سازندگان قرار گیرد؛ این خروجی ها شامل اشکال ترسیمی از آرایش صفحات و فایل هایی در نرم افزار اکسل Microsoft Office Exell بودند که در آنها مشخصات هندسی هر صفحه به طور کامل ذکر شده بود.

لازم به ذکر است در این مرحله، برای رسیدن به شکل و الگوی برش صفحات و مسیر حرکت آنها روی نما، طراحان با به کارگیری روش ساده ای، با استفاده از مداد روی مدل حجمی طرح، مسیر مورد نظر خود را معین می کردند و پس از آن این مسیرها به مدل کامپیوتری تبدیل می شد.

 


 


 

  • مرحله ششم

  در آخرین مرحله و پس از طی مراحل گذشته، طرح مورد ارزیابی تحلیلی در مورد مسائلی از قبیل انرژی قرار گرفت؛ این تحلیل ها توسط شرکت آروپ Arup انجام شد. همانگونه که مشاهده می شود، طرح می تواند پس از طی مراحل اولیه طراحی، با بهره گیری از مطالعات دیجیتالی تحلیلی بر روی حجم، به حالت بهینه ی نهایی خود نزدیک شود.

 

CITY HALL, LONDON, UK, 1998-2002, Foster and Partners

برگرفته از:
دکتر محمود گلابچی، مهندس علی اندجی گرمارودی، دکتر حسین باستانی، 1391، "معماری دیجیتال"، انتشارات دانشگاه تهران
www.fosterandpartners.com

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.