1394/11/04

درس واره شماره 5- لید چیست؟

اشتراک گذاری

Leadership in Energy and Enviromental Design یا اختصارا "LEED" (لید) به معنای راهبرد صحیح در طراحی محیط زیست و مصرف انرژی، ارائه گر تعریف جدیدی در تفکر و نگرش ما به محل زندگی، کار و تحصیلمان و مشوق پیوستن به این تفکر است. "لید LEED" که به عنوان یک برند برتر بین المللی شناخته شده است، به مالکان، سازندگان و مصرف کنندگان ساختمان ها، با متدهای جدید طراحی، ساخت و بهره برداری در چارچوب شناخت و به کارگیری روش ها و مصالح همگام با طبیعت یا اصطلاحا "سبز" را ارائه می نماید. با قرارگیری میلیون ها متر مربع فضای ساخته شده و یا در دست احداث، در تلاش برای دریافت رتبه ی قابل قبول در این سیستم و نیز صدور روزانه ی هزاران گواهی تایید برای صدها هزار مترمربع فضای دیگر در جهان، لید LEED در حال دگرگون کردن روش طراحی، ساخت و بهره برداری از محیط زیست و منابع طبیعی در خانه ها، ساختمان ها و فضاهای شهر و زندگی ماست و به طور فراگیر و انعطاف پذیری در مراحل مختلف طراحی، ساخت و بهره برداری و تمام طول عمر یک ساختمان تاثیر گذار خواهد بود.


 

گواهی در واقع مهر تاییدی است بر این که هر ساختار منفرد، جمعی و یا شهری با استراتژی دست یابی به حداکثر بهره وری و در نظر گرفتن سلامت انسان و طبیعت به روشی پایدار و با توجه به صرفه جویی در مصرف منابع طبیعی و افزایش راندمان انرژی و انتخاب مصالح همگام با محیط زیست و کیفیت قابل قبول طراحی و اجرا شده است.

این گواهی در کشورهای توسعه یافته زیر نظر ارگان های ذیربط با روش رتبه بندی مورد توافق ایشان دراین مرکز تهیه و به مرحله اجرا گذاشته شده است و برای فراگیر شدن آن، این موسسات اقدام به برگزاری دوره های آموزشی در آموزشگاه ها و مراکز آموزش عالی نیز نموده اند. به عنوان مثال درکشور آمریکا انجمن ساختمان سبز یا لید LEED طلایه دار تبلیغ، تشویق، آموزش و تدریس و نهایتا صدور این گواهی در این کشور است.


 

گواهی نامه لید LEED

درکشور آمریکا 40 درصد انرژی مصرفی در ساختمان ها صرف می شود. این انرژی از طریق گرمایش، سرمایش، روشنایی و مصارف دیگر، در ساختمان ها استفاده می شود. تولید این انرژی نیز باعث ایجاد 39 درصد از دی اکسیدکربن تولید شده است. لذا بالا بردن راندمان و بهینه کردن مصرف انرژی در ساختمان با کاهش تولید دی اکسید کربن، می تواند تاثیر به سزایی در سلامت محیط زیست داشته باشد. یکی از راه هایی که سازندگان می توانند در این مسیر سبز قدم بگذارند، دریافت گواهی نامه لید LEED برای پروژه های آنها است.



 تاریخچه ی پیدایش

در ماه مارس سال 2000 موسسه ای غیر انتفاعی به نام ساختمان سبز در آمریکا از ارائه برنامه ی جدیدی برای ساختمان سازی با راندمان بالاتر و مصرف بهینه انرژی خبر داد که راهبردی در طراحی بهینه در مصرف انرژی و همگام با محیط زیست بود. این برنامه خلق شد تا با سازندگان در ساخت ساختمان هایی پایدارتر، طبیعت دوست تر و متفاوت با ساختمان های سنتی همکاری کند. همچنین راه های مناسبی پیش روی کاربران و مصرف کنندگان قرار دهد تا آنها را در اداره کردن پایدارتر ساختمان ها یاری نماید. هدف، خلق انگیزه ای برای کاهش اثرات مخرب ساختمان ها بر محیط زیست عنوان گردید و امروزه یکی از شناخته شده ترین و معروفترین نوع رتبه بندی ساختمان سبز در جهان است.



ویژگی

لید LEED ویژگی ها ی فراوانی دارد. ساختمان های دارای رتبه در این سیستم در مصرف انرژی و منابع آب، راندمان بسیار بالاتری از ساختمانهای معمولی دارند. به طور متوسط این ساختمان ها 25 تا 30 درصد کمتر از ساختمان های معمولی انرژی مصرف می کنند و هوای داخلی آنها کیفیتی بالاتر و مطلوب تر برای تنفس ساکنان دارند.


 لید چگونه عمل می کند؟

این گواهی برای تیپ های متفاوتی از ساختمان طراحی گردیده است. این تیپ ها شامل ساختمان های موجود و ساختمان های در دست احداث و حتی پروژه های در دست باز ساز ی می باشد. ساختمان های تجاری، صنعتی، مسکونی، مدارس، مجموعه های درمانی و فروشگاه ها نمونه هایی از بناهایی هستند که می توانند تحت این پوشش قرار بگیرند.



انواع گواهی نامه ها

این گواهی نامه به طور کلی در 4 سطح مختلف، بسته به میزان رتبه ی کسب شده  برای مالکین و سازندگان آنها صادر می گردد:

امتیاز 49-40      : معتبر certified   

امتیاز 59-50      : نقره silver     

امتیاز 79-60      : طلا Gold  

امتیاز  80 و بالاتر : پلاتین Platinum   

شرکت های ساخت و توسعه که ساختمان های جدید را طراحی و اجرا می کنند برای دریافت گواهی نامه در هر پروژه، 9 مولفه متفاوت را در نظر می گیرند که هر یک از آن ها امتیازاتی برای پروژه به ارمغان می آورد که جمع این امتیاز ها بایستی به حد نصاب مطلوب برسد تا پروژه به اخذ گواهی نامه نائل گردد.


 این مولفه ها و حداکثر امتیازشان برای ساختمان های تجاری و صنعتی، چه پروژه های در دست احداث و چه پروژه های در حال بازسازی و حتی برای نگهداری ساختمان های احداث شده به شرح زیر است:

1-انتخاب سایت پایدار ( حداکثر 26 امتیاز)

این مولفه بر مبنای انتخاب سایت به نحوی است که حداقل تخریب محیط زیست، تاثیر منفی بر اکوسیستم و آلوده سازی منابع طبیعی آب را به همراه داشته باشد. در این رتبه بندی بیشترین امتیاز به سایت های توسعه یافته و پایدار که نزدیک به شبکه حمل و نقل عمومی باشند، تعلق  میگیرد.

2-مصرف بهینه آب ( حداکثر 10 امتیاز)

این مولفه، تشویق کننده ی کاهش مصرف آب، با نصب سیستم های بازیافت و صرفه جویی در مصرف آب در پروژه ها است.

3-انرژی و اتمسفر (حداکثر 35 امتیاز)

این امتیاز ها در ازای کاهش مصرف انرژی و الکتریسیته از طریق کنترل مصرف برق در وسایل خانگی برقی با مصرف بهینه ی انرژی و سیستم روشنایی با راندمان بالا به دست می آیند. این مولفه همچنین مشوق مصرف انرژی پایدار و نصب راه انداز ی این سیستم ها مانند آب گرم کن های خورشیدی است.



4-مواد، مصالح و منابع ( حداکثر 14 امتیاز)

این مولفه در تلاش برای به حداقل رساندن زباله و پس ماندهای ساختمانی و مصرف، در اداره ساختمان ها است. هم زمان با ساخته شدن یک بنا، مقادیر انبوهی زباله و ناخاله ی ساختمانی در سایت تولید می گردد. لذا این مولفه به منظور جلوگیری از مصرف بی رویه و دور ریزی مواد و مصالح در نظر گرفته می شود و همچنین مشوق بازیافت و مصرف مجدد این انبوه مواد زائد می باشد.

5-کیفیت محیط داخلی( حداکثر 15 امتیاز)

این مولفه مشوق هوای تمیزتر و با کیفیت بالاتر در داخل بنا و نیز مصرف حداکثر روشنایی طبیعی روز در داخل بنا است. هدف این مورد ساخت بنایی با کارایی بالاتر، راحت تر و امن تر برای مصرف کنندگان می باشد.

6-نوآوری در طراحی(حداکثر 6 امتیاز)

7-اولویت های محلی (حداکثر 4 امتیاز)



 در خصوص پروژه های مسکونی دو مولفه ی زیر به مولفه های بالا اضافه می گردد:

8-مکان یابی(حداکثر 10 امتیاز)

مشابه مولفه ی پیشین (سایت پایدار)، این مولفه نیز به مکان احداث پروژه توجه دارد و تشویق به نزدیکی آن به دیگر سایت های در حال توسعه است تا با ممانعت از توسعه بی رویه شهر ها، مانع تخریب محیط زیست و اتلاف منابع طبیعی گردد.

9-آگاهی، شناخت و توجه( حداکثر 3 امتیاز)

این مولفه برای آگاهی دادن و آموزش به کاربران پروژه ها جهت آشنایی با مصرف بهینه و تلاش برای تخریب کمتر محیط زیست و تشویق آن ها برای به اجرا گذاردن این مولفه ها می باشد.

با جمع بندی امتیازات هر پروژه از مولفه های فوق و قرار دادن در رتبه بندی سطوح تعریف شده، رتبه هر پروژه در گواهی نامه لید LEED به دست می آید.


 لید LEED در گذر زمان

از همان ابتدای راه، لید LEED به عنوان مهم ترین گواهی نامه ساختمان سبز در جهان تبدیل گردید. در حال حاضر بیش از یک میلیارد مترمربع ساختمان دارای این گواهی نامه در جهان وجود دارد. این ساختمان ها به طور متوسط از تولید 8 تن دی اکسید کربن در سال جلوگیری می کنند. انتظار می رود در سال 2030 با افزایش صدور این گواهی ها، این میزان به 170 میلیون تن ارتقا یابد.

این در حالی است که هنوز در کشور ما برنامه ریزی خاصی در این زمینه انجام نشده است؛ جا دارد با وجود منابع غنی انرژی پایدار نظیر باد، آب و نور خورشید و منابع عظیم و گسترده ی مواد و مصالح همگام با طبیعت، اقداماتی در این خصوص انجام پذیرد.




برگرفته از:
خوانساری نژاد، امیر، بهار 1390، "Leed چیست؟"، فصلنامه طراح، شماره 5.
www.usgbc.org

نظرات

نظری وجود ندارد، اولین نفری باشید که نظری ثبت می کنید.